Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Botrány az operában
2017. ápr. 14. péntek | Keszthely
Botrány az operában
No, nem valami hatásvadász szalagcímről van szó, hanem a Pesti Művész Színház darabjáról, melyet Keszthelyen is bemutattak. Beleznay Endre és Csengeri Attila főszereplésével könnyfakasztó estén vehetett részt a Balaton Színház közönsége. A bérleten kívüli előadásra már hetekkel korábban elfogytak a jegyek.

A világhírű tenorista, Tito Merelli éppen az Otello címszerepére készül egy csendes vidéki kisváros színházában. Max, az igazgató titkára rajong az operákért és kedvtelésből ő is énekelget, bár azért eléggé bátortalan. A sztárvendég kiszolgálása teljesen rá van bízva, ezért kerülhet aztán olyan helyzetbe, hogy a művész hangképzési leckéket ad számára. „Az eredeti darabban Straub Dezső és Mikó István játszották ezt a párost” – meséli a Tito szerepébe bújt Csengeri Attila. „Mikó Pista alakította ki ezt a fajta énektanítást. Ez nincs a darabban megírva, csak néhány mondatban. Mivel Mikó Pista rendezte a darabot, ő nagyon pontosan leírta, mikor mit kell mondani, hogy jön a levegő, mit zenget a szekrényem, stb., tehát ez olyan 12-13 perc. És a végén, ami ugye még egy plusz –az a kis cseresznye a tejszínhabon–, hogy a végén még el is énekeljük a levéláriát a Toscából.”

Ken Ludwig darabjának menetét rendkívül pontosan építette fel. A humor mellé pedig drámai szálat is illesztett: Tito túladagolja az altatóját, viszont az esti előadást teltház várja. Ekkor jön Max, a színházi titkár egy mentőötlettel: ő fog beugrani a tenor helyébe. A két főszereplő között nagyon nagy összhangnak kell lenni, mivel elég sok jelenetben egymástól veszik át a gesztusokat, folytatják a megkezdett mondatokat. A Maxot alakító Beleznay Endre élvezi színpadi partnerével a játékot. „A nagyjelenetünk, amikor ő megtanít engem szerepe szerint énekelni, vagy korrepetálni, mint híres tenor –mert ugye én is éneklek, csak nem annyira, mint ő–, ott egyrészt össze-vissza hülyülünk, mert az egy improvizációs rész is. De közben nagyon fontos a ritmusa, meg hogy ne tartson túl sokáig. És mi éneklünk is –én nem vagyok annyira ismert énekesként, bár jelent meg lemezem, de hát kinek nem–, és ezért nekem nyilván ez nehezebb, mint Attilának, aki mindennap gyakorlatban, edzésben lévő énekes. De az is könnyebbség, hogy operaáriát vele duettben éneklünk.”

A Balaton Színház bérletes közönsége az évad utolsó darabját május 9-én és 10-én láthatja. A veszprémi Petőfi Színház társulata Molnár Ferenc A testőr című komédiáját hozza el Keszthelyre.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Botrány az operában című vígjátékról bővebb összeállítással jelentkezik a május 16-i Szignatúra című kulturális magazin.

| 2018. nov. 23. péntek 14:37 | Keszthely
A Fórum Színház olyan neves színészekkel érkezett, mint Szerednyey Béla, Magyar Attila és Csonka András.
| 2017. dec. 22. péntek 16:36 | Keszthely
William Shakespeare máig népszerű vígjátékát élvezhették a Balaton Színház felnőtt bérletesei két este.
| 2016. nov. 9. szerda 14:24 | Keszthely
A világszerte népszerű vígjáték nagy sikert aratott Keszthelyen is.
| 2017. nov. 3. péntek 17:03 | Keszthely
A bohózatban olyan színészek játszottak, mint Gesztesi Károly, Beleznay Endre, vagy Gregor Bernadett.
| 2017. okt. 20. péntek 14:09 | Keszthely
Nagyoperettel indult a Balaton Színház idei évada. Kálmán Imre darabja máig népszerű, hamar teltház lett.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.