Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Húshagyókeddi télűzés
2017. már. 1. szerda | Alsópáhok
Húshagyókeddi télűzés
Kiszebáb égetésével űzték el a telet Alsópáhokon. Húshagyó kedden egyúttal fánkdélutánt is rendeztek a Művelődési Házban. A hagyományos szalagos, farsangi fánk mellett különféle ízletes édes és sós süteményekkel készültek a helyi asszonyok. Húshagyó kedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben. Korábban tollfosztás és diótörés volt a településen ezen a napon, ma főleg a fánknak és a nótázásnak jut szerep a településen ilyenkor.

„Elmúlt farsang el, el, el

Kinek használt, kinek nem.

Nekem használt, neked nem

Én táncoltam, te meg nem.”

Hagyományos mondóka után gyújtották meg a kiszebábot a Művelődési Ház udvarán. A jellemezően nőnek öltöztetett szalmabáb a telet és a betegségeket személyesíti meg. Elégetésével eltemetik a telet és köszöntik a tavaszt. Ezt a népszokást mára csak kevés helyen gyakorolják.

„A néphagyomány szerint a tél űzése a legtöbb magyarországi kistelepülésen a kiszebáb égetésével, aztán folyóba, vagy valamilyen vízre fektetésével történik. nálunk a víz híján csak a kiszebáb égetése maradhatott, mint lehetséges opció. Tulajdonképpen most azt gondolom, az idei évben visszanyúltunk ehhez az eredeti néphagyományhoz, hiszen a korábbi években ez nem szerepelt a húshagyó keddi, farsangi programunkban.” - nyilatkozta Szabó Zsolt Szilveszter. 

A télűzést követően harmonikaszó kíséretében kínálták egymásnak az édességeket a fánkdélután résztvevői. A jellemzően a helyi nyugdíjas és hímző kör tagjaiból álló társaság a fánkok széles skáláját sorakoztatta fel. Lehetett kóstolni csöröge, szalagos és rózsafánkot is. A résztvevők elmondták, már nagyanyáik is fánkot sütöttek ezen a napon.

„A fánk az elmaradhatatlan volt, a hagyományos kelt fánk is, a farsangi fánk is, meg ez a csöröge is, amit itt is tetszenek látni az asztalon. Meg hát a sütemények, ügyesek a mi asszonyaink, így szoktuk.” - árulta el Kiss Jánosné. 

Húshagyó kedd a nagyböjt előtti utolsó nap. A keresztény hit szerint ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani.A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 7. szerda 16:44 | Keszthely
Maskarába öltöztek és kiszebábot is égettek a csöppségek.
| 2016. feb. 5. péntek 14:34 | Keszthely
Kiszebáb elégetésével űzték el a telet a keszthelyi Életfa Óvodában.
| 2024. feb. 14. szerda 19:15 | Gyenesdiás
Fánk verseny, jó hanagulat a húshagyó keddi fánkpartin Gyenesdiáson.
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
A családi délutánon jelmez- és fánkverseny is volt.
| 2023. feb. 21. kedd 17:33 | Hévíz
Fergeteges tánc, vidámság, jó hangulat jellemezte a hévízi Asszonyfarsangot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.