Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jöjjön a tavasz!
2016. feb. 5. péntek | Keszthely
Jöjjön a tavasz!
Téltemető és tavaszköszöntő hagyomány a kiszebáb égetése. A ma már kevésbé elterjedt szokást hosszú évek óta őrzik a keszthelyi Életfa Óvodában. A papírból, vagy szalmából készített bábukat énekek és hangos rigmusok közepette vetették a tűzbe az óvodások.

„Hogy elvigyük a telet.” - válaszolja Szabó Lili, arra a kérdésre, hogy miért gyűltek össze az udvarban az óvodások. Kiszebábokkal a kezükben várták a gyerekek, hogy felerősödjön a tűz. Az Életfa Óvoda mind a nyolc csoportja készített külön-külön kiszebábot. 

„Fogtunk két karót, összekötöztük madzaggal, papírokat tettünk rá.” - részletezi a bábu elkészítésének műveletét Bámer Zsombor.  

„Rajzoltunk neki egy csúnya arcot, de az…a télnek az azért nem árt, mert nem olyan könnyen űzzük el. Hát ez a probléma!” - így szólt Havasi Benedek, aki rögtönzött időjárásjelntést is tett, miszerint a felhők is azt mutatják, hogy jó idő lesz.

A farsangi ünnepkörhöz kapcsolódik a kiszebábu készítése.  A tradicionális népi ünnepeken a tél, a böjt és a betegségek megszemélyesítője volt a főleg gyerekek által készített bábu. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól.

 Az óvodások által fabrikált kisebb és nagyobb bábuk énekek és mondókák kíséretében kerültek a tűzbe. Az Életfa óvodában már több mint 25 éve ápolják ezt a hagyományt.

„Azért szeretjük ezeket a hagyományokat ápolni az óvodában, mert felnőttet, gyereket egyaránt épít. A felnőttek tudják ennek a mély lelki okait, hogy ez miért van. Ilyenkor befelé fordulunk, mert ez ellentéte a következő ünnepkörnek, a nagyböjtnek. A gyerekek pedig azt érzékelik belőle, hogy ilyenkor elmegy a tél, jön a jó idő és következik egy változás.” - mondta el kérdésünkre az óvoda vezető-helyettese, Szabó Árpádné.

Az óvónők szerint a gyerekek nagy örömüket lelik ebben a farsangot záró szokásban. Énekeket, mondókákat tanulnak, nagy zsivajt csaphatnak, hogy jobb elűzzék a telet. Ugyanakkor a kézügyessége is fejlődik az apróságoknak a bábuk készítésekor. Volt olyan kisgyerek, aki annyira megszerette az általa készített kiszebábot, hogy alig akarta a tűzbe dobni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 7. szerda 16:44 | Keszthely
Maskarába öltöztek és kiszebábot is égettek a csöppségek.
| 2017. már. 1. szerda 17:11 | Alsópáhok
Kiszebábot égettek, majd fánkdélutánnal töltötték a nagyböjt előtti utolsó napot Alsópáhokon.
| 2024. feb. 26. hétfő 19:15 | Keszthely
A Keszthely Város Sportjáért és Oktatásért Egyesület Mozgáskorlátozottak Szakosztálya rendhagyó ünnepe
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
A családi délutánon jelmez- és fánkverseny is volt.
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötletes jelmezekkel versengtek a zsűri előtt a jelentkezők a Keszthelyi Városi Karneválon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.