Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince"
2017. jan. 24. kedd | Rezi
"Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince"
Finom borokkal, és ízletes bőségtálakkal várták a rezi gazdák a Vince napi pincejárókat a hétvégén. Hetedik alkalommal kerekedtek fel a borkedvelők, hogy a település borászainak nedűit végigkóstolják. A jó hangulatú rendezvényen hat pincét vettek célba az érdeklődők, akik ragyogó napsütésben kóstolhatták meg a tavalyi év termését.

Bellér Ferenc pincéje volt az első állomása a Reziben már hagyománynak számító pincejárásnak. Vince, a borászok védőszentje, és a néphagyományban jósló napnak is számított. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a mondás. A köszöntő után Kiss László esperes áldotta meg a szőlővesszőket, és Szent Vince életét is felelevenítették.

„Ő Krisztus után 300-as években élt, tehát kétszázvalahányban született, 238-ban, és káplánja volt a helyi püspöknek. Gyakorlatilag a keresztényüldözés kapcsán jött elő jobban a neve, hiszen ő nagyon hűséges társa volt ennek a püspöknek, és gyakorlatilag a vértanúhalált sem tudta elkerülni.” - mesélte Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere.

A borosgazdák 2011 óta nyitják ki a pincéiket Vince napján és vendégelik meg a betérőket. Az új borok mellett bőségtálakkal, hurkával, kolbásszal, szalonnával várták a vendégeket. Idén hat pince vett  részt a Vince napi bormustrában, sokan közülük már a kezdetektől csatlakoztak a programhoz.                               

„A kezdet kezdetétől részt vettem ebben a programban. Nem azt mondom, hogy én szerveztem, mert nem én szerveztem, de bent voltam. Most az utóbbi két-három évben már a mi egyesületünk, a Szőlész-Borász Egyesület szervezi, és a mi szervezésünkben bonyolódik ez most le.” - tájékoztatott Bellér Ferenc borosgazda, a Szőlész-borász Egyesület elnöke.

Idén az időjárás is kedvezett a pincejáróknak, ragyogó napsütésben borozgattak az érdeklődők a pincék udvarán. Bellér Ferenc után Szalai Zoltán pincéjéhez vezetett az út, itt is jó hangulattal és rengeteg finomsággal várták a vincézőket. Reziben ma is nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek, és a helyiek szívesen kóstolják a helyben termett szőlő levét.    

„Én a legelső alkalomtól kezdve részt veszek ezen az, ismét hagyománnyá kinövő rendezvényen. Nagyon-nagyon jó a hangulat minden alkalommal, hiszen nem csak falubeli gazdák veszünk ezen részt, hanem a környékbeli ismerősök, testvértelepülésektől is jönnek. Kötetlenül, nagyon-nagyon jó hangulatban végigmegyünk az egész helyen, illetve azokon a pincéken, akik szeretettel várnak bennünket.” - mondta egy pincetúrázó, Cserép Csaba.

A vendégek a jó borok és a finom falatok mellett a havas rezi szőlőültetvényeket is megcsodálhatták. Vince ugyan nem csordult meg idén, de a gazdák azért bíznak a jó termésben.  

Regman Karola - Keszthelyi TV  

| 2020. jan. 20. hétfő 14:26 | Rezi
10. alkalommal látogatták végig a pincéket és kóstolták meg a borokat a rezi szőlősgazdák.
| 2017. jan. 24. kedd 17:43 | Vonyarcvashegy
10 pincészet 65 borát kóstolhatták meg az érdeklődők a Bock Bisztróban.
| 2015. jan. 27. kedd 09:50 | Rezi
A jó termés reményében az idén is megáldott szőlővesszővel járták a borosgazdák a pincéket Reziben.
| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2014. jan. 27. hétfő 16:54 | Rezi
A népi jóslat jó termésre engedett következtetni a rezi szőlősgazdáknak a szokásos pincejárásukon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:52
Aktív aranykor
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.