Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Vince napi borkóstoló
2020. jan. 20. hétfő | Rezi
Vince napi borkóstoló
Megáldották a szőlővesszőket és az újbort is megkóstolták Vince nap alkalmából Reziben. A településen már hagyomány, hogy január közepén az érdeklődők több pincét is meglátogatnak, ahol a borászok vendégül is látják a látogatókat. A programot immár 10. alkalommal szervezte meg a Szőlész-Borász Egyesület.

A vincézők a program első állomásán, Czimondor István pincéjénél kértek bebocsátást. A látogatók a Balatoni Borbarát Hölgyek és a Da Bibere Zalai Borlovagrend felvezetésével érkeztek meg a rezi birtokra. Szent Vince a borászok védőszentje, ilyenkor több helyen is szokás, hogy a gazdák végigjárják a pincéket és megkóstolják a borokat. Erre a napra ugyanis többségében már elkészülnek a tavalyi szőlő nedűi, és a borászok learathatják munkájuk gyümölcsét.

„Csodálatos évet tudhatunk magunk mögött. Mi egy nagyon szép szőlőhegyen élünk, ahol igazából mind a csapadék, mind a meleg hőösszeg az elmúlt évben is megvolt, tehát minden adott ahhoz, hogy – ha a gondos gazda elvégezte a rá háruló szőlészeti beavatkozásokat, akkor csodálatos borokat tud készíteni. Az idei évben is most majd megkóstoltuk Márton napkor, most Vince napkor is tovább kóstolgatjuk, csiszolgatunk rajta.” - tájékoztatot Czimondor István, szőlősgazda, borász.

A szőlővesszőket ez úttal is Kiss László áldotta meg. Az esperes felelevenítette Szent Vince életét és szólt vértanú haláláról is. Ezt követően áldást kért a borokra, a szőlősgazdákra és borászokra, valamint azokra is, akik fogyasztják a szőlő nedűjét. A Vince napi pincejárást szervezett formában 10. éve rendezik meg Reziben, a hagyományt azonban évtizedek óta ápolják.

„Ezt már az őseink is csinálták, csak nem ilyen ünnepélyes keretek között. Ezt most már körülbelül 20 éve csináljuk itt a faluban, egy kicsit ünnepélyesebbé téve az egészet. Ennek tulajdonképpen az a hagyománya, hogy általában Vince napra, ami január 22-én van, arra már elforrtak a borok, letisztultak a borok és ilyenkor már meg lehet tudni, hogy milyen volt az előző évi termés.” - mondta Bellér Ferenc borász, a Szőlész-Borász Egyesület elnöke.

A népi megfigyelés úgy tartja, ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. A rezi program résztvevőit azonban zúzmarás szőlőtőkék várták. Ennek ellenére a gazdák bíznak abban, hogy az időjárás idén is kedvez majd a szőlőnek, és jövőre is kiváló borokat tölthetnek majd a palackba.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2017. jan. 24. kedd 17:47 | Rezi
Hat pincénél várták jó borokkal és finom falatokkal a vincézőket Reziben.
| 2017. jan. 24. kedd 17:43 | Vonyarcvashegy
10 pincészet 65 borát kóstolhatták meg az érdeklődők a Bock Bisztróban.
| 2015. jan. 27. kedd 09:50 | Rezi
A jó termés reményében az idén is megáldott szőlővesszővel járták a borosgazdák a pincéket Reziben.
| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2014. jan. 27. hétfő 16:54 | Rezi
A népi jóslat jó termésre engedett következtetni a rezi szőlősgazdáknak a szokásos pincejárásukon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.