Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A pálosok nyomában
2016. szep. 7. szerda | Vállus
A pálosok nyomában
Pálos kolostor romjait tárták fel régészek a Keszthelyi-hegységben. A Balatoni és a Göcseji Múzeum munkatársai Zala megyében első alkalommal kutathatták az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend egyik monostorát. A vállusi erdőben eredő Szent Miklós-forrás közelében fekvő, feltehetően a 14. század első felében alapított kolostorról kevés feljegyzés és információ van. A mostani és a remélhető következő ásatások segíthetnek jobban megismerni a pálosok itteni életét és működését.

„Itt amit látunk, az az egyik támpillér és jól látszik, hogy igen vaskos alapokat emeltek a támpillérnek. Szükség is volt arra, hogy ezen a terepen jól megerősítsék az épületet.” - az egykori kolostor észak-keleti oldalánál épült szentély elhelyezkedését mutatja Simmer Lívia. A Göcseji Múzeum vezető régésze azt mondja, az erdőben fekvő egykori rendházról csupán egyetlen, 1429-es keltezésű oklevél tesz említést. A feltárásban pedig csak egy 1978-ban készült, feltételezett alaprajz adott támpontot.

„Az idei ásatás elsődleges célja az volt, hogy pontosítsuk ezt az alaprajzot, nagyjából megbecsüljük azt, hogy mekkora volt az épület kiterjedése és tulajdonképpen a következő évek ásatási irányát ez kijelölje. Mivel szerencsésen sikerült kijelölnünk ezt a hosszanti kutatóárkot, sikerült a templom szentélyét megtalálnunk, illetve a hozzá délről kapcsolódó keleti falát.” - nyilatkozta az ásatás vezetője. 

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend tagjai itt is elszigetelt életet éltek, ezért fontos volt számukra az önfenntartás. A közeli Szent Miklós-forrásnál halastavat létesítettek, és kertet is művelhettek a régészek szerint. Az 1520-as években valószínűleg már elpusztult a négy-öt szerzetesnek otthont adó kolostor. A sok feltételezés miatt bíznak a szakemberek abban, hogy később folytatódhat a munka. Érdekesség, hogy e gy csontváz is előkerült a kolostor déli oldalán, feltehetően egy szerzetes sírját fedezték fel.

 

 

A feltárás különlegessége, hogy magánfinanszírozású.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója: „Megszokhattuk azt, hogyha feltárásokon találkozunk, azok általában nagy beruházásokhoz kapcsolódó nagy régészeti feltárások, ahol a beruházó, vagy a kivitelező biztosítja az anyagi feltételeket. Ennél az ásatásnál semmilyen anyagi eszköz nem állt rendelkezésünkre, és hogy ha ezek a jó szándékú adományozók nem segítették volna a munkánkat, akkor nem tudtuk volna megkezdeni ennek az alig ismert pálos monostornak az ásatását.”

Az ásatást magánszemélyek, az erdővel gazdálkodó Bakonyerdő Zrt. és Vállus önkormányzata támogatta. A legnagyobb lobbi tevékenységet Herczeg Béla polgármester folytatta.  A távlati célok szerint turisztikai jelentősége is lehetne, ha a romokat bemutathatóvá tennék, hiszen itt halad a kék túra és közelben több erdei látványosság is van.

„Nagyon fontos, hogy a turisztikai látványosságok minél szélesebb körbe megjelenjenek a Keszthelyi-hegységbe, Vállus környezetébe. Ez is ennek a része, hiszen tudjuk, hogy itt van a 4,5 kilométeres tanösvény, itt vannak a turista útvonalak, amik a Szent Miklós-forráshoz vezetnek, itt vannak az erdei pihenőhelyek. Ez nagyon nagy eredmény, hogy ezzel a kutatással egy újabb látványosságot tudunk adni.” - mondta el a közeli falu vezetője. 

Az ásatásban a Balatoni és a Göcseji Múzeum munkatársai mellett pécsi régészhallgatók is közreműködtek. A mintegy két hetes munka jó alapot szolgáltat a következő feltárásokhoz, melyhez anyagi forrásokat keresnek a szakemberek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 17. csütörtök 17:10 | Vállus
Közösségi régészet formájában fedik fel az épület titkait.
| 2023. jún. 20. kedd 15:34 | Zalacsány
Idén is kutatják az Örményesi Pálos Kolostor maradványait.
| 2023. feb. 1. szerda 17:40 | Zala vármegye
8 millió forint támogatást kaptak a Nemzeti Kulturális Alapból.
| 2020. aug. 19. szerda 14:19 | Keszthely
Keszthelyen is látható volt az egyetlen hazai alapítású férfi szerzetesrend történetét bemutató kiállítás
| 2019. aug. 30. péntek 17:37 | Vállus
A pálos kolostor romjainak feltárási munkálataiba leshettek be az érdeklődők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.