Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Pálosan szép az élet
2020. aug. 19. szerda | Keszthely
Pálosan szép az élet
Keszthelyen járt a Pálos rendtörténeti vándorkiállítás. Az egyetlen magyar alapítási férfi szerzetesrend történetét bemutató tárlat egy buszon járja az országot. A rend szándéka az, hogy megmutassa, hogy történetük közös Magyarországéval. A busz augusztus 13-tól 17-ig tartózkodott Keszthelyen. Az itteni kiállítás apropója volt, hogy 2006 óta zajlanak pálos monostorok feltárásai a megyében.

A vándorkiállítást a pálos rendet alapító Boldog Özséb halálának 750 éves évfordulója kapcsán valósította meg a rend. Célja, hogy az alapító szellemi örökségére irányítsák a figyelmet. A szervezők nagy érdeklődést tapasztaltak Keszthelyen. Egy-egy nap akár meghaladta a száz főt a látogatók száma.

„Azért jöttem el, mert maga a Pálos rend egy magyar alapítású szerzetesrend és mint magyar embert érdekel az hogy mit mutatnak be a buszban erről a rendről. Régebben olvastam már róla, meg hallottam is dolgokat és akkor itt most pluszban gazdagítom a tudásomat” - nyilatkozta a kiállítást megtekintő Halápi János. 

A Pálos rend kereste meg azzal a Balatoni és Göcseji Múzeumot, hogy szívesen hoznák el a buszos vándorkiállítást Keszthelyre. Ennek apropója, hogy 2006 óta zajlanak a két intézmény összefogásával a középkori pálos monostorok feltárásai Zala megyében, ezek közül kiemelkedő a vállusi Szent Miklós monostor.

„Ezt mi nagy örömmel vettük, hiszen a feltárásokkal kapcsoltban mindig nagy az érdeklődés, mind a régészet, mind a Pálos rend története iránt érdeklődnek. Örömmel vettük, hogy egy olyan kiállítás, ami ennek a magyar alapítású férfi rendnek a történetét bemutatja ideérkezik Keszthely és környékére is és egy kicsit tágabb kontextusban bemutatja azt a munkát, amit mi is végzünk” - mondta el Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese. 

A nyolc részből álló tárlat egyes részeit az evangéliumi nyolc boldogság mondatai fűzik össze. Az egy-egy boldogságmondáshoz kapcsolódó különböző témák, nem a rendtörténet kronológiáját követik, hanem bizonyos megközelítéseket emelnek ki.A vándorkiállítás a magyar pálos történet elemeit elsősorban mint közös, mindenki számára átélhető magyar örökséget mutatja be.

Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke:  „Ezzel is szeretnénk megmutatni azt, hogy az a történelem, ami a mi történetünk, a pálosoké, tulajdonképpen közös Magyarországéval. Itt a buszban különféle módon megvalósul, megmutatkozik, hogy ez miképpen igaz, attól kezdve hogy a középkori kolostorokat mutatja be a busz, a történetek, a pálosoké és amik itt elhangzanak, a középkori egyházi muzsika is, amit a pálosok gyártottak.”

A vándorkiállítás célja, hogy útja során ne csak a katolikus, és ne csak a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem. A nézőt több interaktív lehetőség segíti az élményszerzésben. Hanganyagok és digitalizált fotók, képek, kódexek nyújtanak betekintést a pálosok történetébe. A busz augusztus 13-tól 17-ig tartózkodott Keszthelyen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV  

| 2023. aug. 17. csütörtök 17:10 | Vállus
Közösségi régészet formájában fedik fel az épület titkait.
| 2023. jún. 20. kedd 15:34 | Zalacsány
Idén is kutatják az Örményesi Pálos Kolostor maradványait.
| 2023. feb. 1. szerda 17:40 | Zala vármegye
8 millió forint támogatást kaptak a Nemzeti Kulturális Alapból.
| 2019. aug. 30. péntek 17:37 | Vállus
A pálos kolostor romjainak feltárási munkálataiba leshettek be az érdeklődők.
| 2016. szep. 7. szerda 09:31 | Vállus
Zala megyében először tártak fel Pálos kolostorromot a Keszthelyi-hegységben, Vállus közelében.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.