Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A kezed életet menthet
2016. aug. 15. hétfő | Keszthely
A kezed életet menthet
Az újraélesztés lépéseit és a mellek helyes önvizsgálatát mutatják be a balatoni strandokon. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Mellrákinfó Egyesület közösen helyezett ki infooszlopokat hét település összesen tíz fürdőhelyére. A kampány azért indult útjára, hogy minél több emberhez eljusson az információ és csökkenjen a balesetek száma. Az akcióról a keszthelyi Libás strandon számoltak be a vízimentők.

"Ez a kulcsszó: látom, hallom, érzem. Tíz másodpercig vizsgálom a légzést. Egy, kettő, három…” - az újraélesztés lépésit mutatja és magyarázza Illés Zoltán. A vízimentők 2015-ben indítottak roadshowt, melyen az érdeklődők elsajátíthatják a laikus újraélesztés helyes kéztartását és technikáját. A fürdőzőknél azt szeretnék elérni, hogy merjenek újraéleszteni, amíg a szakszerű segítség megérkezik.

„A biztonságos strandolás, fürdőzés szabályait azt nem lehet elégszer ismételni, ez mindig téma egy ilyen program során, ha nem is az emberek hozzák szóba, mi azért szóba hozzuk. Pontosan tudjuk, hogy a balesetek nagy része az a felelőtlenségnek köszönhető, úgyhogy mi ilyen alkalmakkor azért megpróbálunk átismételni, elmondani, felhívni a figyelmet néhány olyan dologra, amik tényleg fontosak.” - mondja Illés Zoltán.

Az újraélesztés lépéseit most már ilyen táblákon is megismerhetik a strandolók. A vízimentők a Mellrákinfó Egyesülettel karöltve valósították meg az infooszlopokat, melyeken a mellek helyes önvizsgálatát is illusztrálták. A civil szervezet alapítója, Halmai Bori elmondta, cél hogy tabukat döntsenek és az érintettek idejében felismerjék, ha baj van.

„A nők szerintem cikinek és tabunak érzik ezt a dolgot, pedig ez a világ legtermészetesebb dolga, hogy a saját testünket megismerjük és azon belül a saját mellünket. Ennek nem szabad cikinek lennie. Én 2012-ben voltam érintett, én mindig elmondom, hogy én nem csináltam és lehet hogyha én csináltam volna, akkor nem ez lett volna a végkifejlet, ami a végkifejlet lett, bár köszönöm, jól vagyok.” - nyilatkozta Halom Bori, az egyesület elnöke.  

Az idei évben hét balatoni település, tíz strandján helyeztek el ilyen infooszlopokat: Keszthelyen kívül Gyenesdiáson, Szigligeten, Balatonlellén, Révfülöpön, Zánkán és Balatonakaliban. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke úgy véli, nyáron, a strandon lezserebbek, nyitottabbak az emberek az ilyen jellegű témákra: „A strandon családostul is jelen vagyunk. Mi férfiak is felelősek vagyunk a párunknak az ilyen jellegű problémáira. Én azt gondolom, nem szabad, hogy tabu legyen, erről beszélni kell a párok között, a családba. És én azt gondolom, pont azért mert a strand terület is pont ilyen, ahol egy kicsit lazábbak vagyunk, ez egy jó üzenet lehet.” 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Mellrákinfó Egyesület köszönetet mond azoknak az önkormányzatoknak, akik támogatták a kezdeményezést. Jövőre szeretnék megduplázni az infooszlopok számát, amennyiben megfelelő anyagi források állnak majd rendelkezésre.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV  

 

| 2023. aug. 15. kedd 14:21 | Keszthely
Vízimentők indítottak balesetmegelőzési eseménysorozatot
| 2020. júl. 28. kedd 19:08 | Balatonberény
Önkéntesek tanítják az elsősegélynyújtást a strandokon.
| 2017. okt. 17. kedd 18:04 | Keszthely
Az újraélesztés lépéseit sajátíthatták el az érdeklődők a Keszthelyi Mentőállomáson.
| 2016. nov. 8. kedd 15:11 | Keszthely
A veszélyhelyzetek felismerésére és a szükséges teendőkre tanított a keszthelyi babaelsősegély tanfolyam.
| 2016. jún. 2. csütörtök 16:23 | Keszthely
Az Egry József Általános Iskola tanulói a helyes technikát sajátíthatták el.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.