Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A tudás, ami gyerekéleteket menthet
2016. nov. 8. kedd | Keszthely
A tudás, ami gyerekéleteket menthet
Fulladás, félrenyelés, égési sérülés – számos olyan eset mely – különösen egy csecsemő, vagy kisgyerek esetén – nagy kihívás elé állítja az embert. Az oktatási rendszerben jelenleg nem kap kellő figyelmet az elsősegély, ezt a problémát hivatott orvosolni dr. Csomai Zita babaelsősegély tanfolyama. A Keszthelyen vasárnap megtartott programon a szülők sok gyakorlattal színesítve tanulhatták meg a kicsik körül előforduló vészhelyzetek felismerését, azok elsődleges ellátását.

Harminc mellkas nyomás, két befúvás- ezeket kell ismételni addig, amíg nem sikerül a baba újraélesztése, vagy nem érkezik szakértő segítség. Próbababán, nyugodt körülmények között ez nem kihívás, a fontos, hogy éles helyzetben is tudják a szülők, hogy mit kell tenniük. Ezért jött el a babaelsősegély tanfolyamra Orosz Noémi, akinek egy tíz hónapos babája van. Azt mondja, az újraélesztés mellett sok hasznos ismertet sajátíthat el itt, melynek köszönhetően magabiztosabb lehet a nagyobb és kisebb baleseteknél is:  

„Ami szerintem elég nagy kihívás egy szülőnek, hogy ne pánikoljon be rögtön az első alkalommal, mert abban a pillanatban a gyerek is pánikolni fog, hanem ésszerű döntést tudjon hozni és az a döntés még jó is legyen és segítse a gyereket abban, hogy ne a mentőben kössön ki, vagy esetleg otthon is el tudja látni az ember.” - nyilatkozta az anyuka. 

„Belenyúlok, megpróbálom, hogyha sikerült elérni, akkor kihúzom azt a dolgot, amit ő ott félrenyelt. Ha ez nem sikerült, nem tudtam kiszedni, akkor jön az, hogy megfogom a popsiját és határozottan ütögetem.” - a félrenyelés esetén szükséges teendőket mutatja dr. Csomai Zita. Az orvos-természetgyógyász azt mondja, hogy a legtöbb szülő félelme, hogy a baba valamit félrenyel és e miatt megfullad. A félelem jogos. Két éves kor alatt ugyanis nincs köpő reflex, az apróságok pedig mindent a szájukba vesznek, hiszen ez az egyik módja a világ felfedezésének.

„A statisztikák alapján például, ha a félrenyelést nézzük nyolc év alatti gyerekeknél, 40-45 haláleset van félrenyelés következtében és ebből 38-40 megmenthető lenne, hogyha tudnák a szülők, hogy megelőzésképpen mi az amire oda kell figyelni, illetve mit kell tenni, amikor egy kisgyerek félrenyel valamit. Tehát nagyjából azért 80 százalékot meg tudnánk menteni egy-egy ilyen kiragadott esetben.” - mondja a megrázó adatot a tanfolyamot tartó orvos. 

Az egyszeri alkalommal megtartott hat órás tanfolyamon még például téma volt a lázcsillapítás, a különféle sérülések ellátása, vagy a mérgezések. A keszthelyi Bri’s Forma Stúdióban a család és az egészséges életmód jegyében rendszeresen indítanak ilyen és hasonló tanfolyamokat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 3. szerda 13:26 | Zalaapáti
2023-ban 16 gyermek született Zalaapátiban.
| 2023. máj. 8. hétfő 18:02 | Zalaapáti
A község anyagilag is támogatja a családokat.
| 2021. nov. 10. szerda 14:44 | Keszthely
Babaköszöntő csomagot igényelhetnek a november elseje után született keszthelyi gyermekek szülei.
| 2021. júl. 28. szerda 13:10 | Keszthely
Hat napon át ismerkednek a népviselettel és varrják a babákat a keszthelyi táborban.
| 2020. jan. 3. péntek 18:07 | Keszthely
A kislány január elsején 23:22-kor jött világra a Keszthelyi Kórházban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.