Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 21. alkalommal is Borfesztivál Balatongyörökön
2016. júl. 22. péntek | Balatongyörök
21. alkalommal is Borfesztivál Balatongyörökön
Aranyló fehérborokat és jéghideg fröccsöket is kínálnak Balatongyörökön, a négy napig tartó borfesztiválon. A rendezvénynek helyet adó platánsor mentén 13 borház kínálja a finomabbnál-finomabb borokat, a rendezvénytéren pedig este 6 órától várják szórakoztató programok a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Balatoni borok, finom pecsenyék és szórakoztató műsorok várják a borimádókat négy napon keresztül Balatongyörökön. A 21. alkalommal megrendezett borfesztiválon idén 13 borház képviselteti magát, a vendégek pedig az ország minden pontjáról érkeztek. A borivók szívesen jönnek a településre, hiszen itt az ízletes nedűkből és jó hangulatból soha nincs hiány.       

„Nagyon jól érezzük magunkat, most vagyunk itt másodszor, legalábbis én. nagyon finom borok vannak, jó a hangulat, jó a társaság, jól érezzük magunkat.” - mondta Végh Sándor, aki Lentiből érkezett a rendezvényre.

A balatongyöröki Lekics Pincénél főleg tipikus Balaton-felvidéki borokat lehet kóstolni. Olaszrizling, cserszegi fűszeres és Irsai Olivér is van a kínálatban, de a ritkábban fellelhető, mostanában kicsit elfelejtett rizlingszilvánit is górcső alá vehetik az érdeklődők. A pince nem csak a borfesztiválon, de egész évben várja vendégeit a településen.           

„Évtizedek óta jelen vagyunk a borfesztiválon, most két évet kihagytunk, úgyhogy visszatérőknek számítjuk magunkat, és azért vagyunk itt, mert szeretnénk megmutatni, hogy Balatongyörökön milyen finom borok teremnek. Szeretnénk, ha minél többen betérnének hozzánk a kis borozónkba, és megkóstolnák a borainkat.” - mesélte Lekics Valéria, a Lekics Pince képviseletében.

A megnyitón Biró Róbert polgármester elmondta, 21 év egy ember életében is nagy idő. Tisztelendő az a lelkes csapat, aki ezt a rendezvényt annak idején megálmodta és létre hozta. Kiemelte, 125 évvel ezelőtt a balatoniak nagy többsége nem a turizmusból, hanem a borkészítésből élt, az itt készült borok évről évre egyre jobbak, egyre ízletesebbek lettek. Ez az ünnep a bor és a szőlőművelés ünnepe, hiszen nagyon sok munka van addig, amíg egy szőlőtőkéből aranyló bor kerül a poharakba.

„Én úgy tudom, hogy elsősorban térségi boros gazdák kezdeményezték azt, hogy a bort el kellene juttatni a vendégekhez, és ennek volt az egyik következménye, hogy kitalálták, hogy legyen egy borfesztivál, ami nem csak egyik településhez kötődik, hiszen nagyon sok borosgazda van a térségünkben, hanem végighúzódik egészen a Balaton partján, és a háttértelepüléseken is végiggyűrűzik ez a borfesztivál. Úgyhogy 21 évvel ezelőtt így indult, sokkal kisebb léptékekben, mint ahogy most látjuk. Én azt gondolom, hogy már nagyon hamar kiderült, hogy van rá szükség, úgyhogy 21 év nem csak Balatongyörökön, hanem az összes többi településen bebizonyította, hogy szükség van ilyen rendezvényekre.” - tájékoztatott Biró Róbert, a település polgármestere.

A borfesztivált Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere nyitotta meg, de a közös koccintásban részt vettek a Vinum Vulcanum Borlovagrend tagjai és a Balatoni Borbarát Hölgyek is. A térség polgármesterei a borrendekkel karöltve immár hagyományosan végigjárták a borpincéket, és mindenhol megkóstolták a jobbnál-jobb borokat. Balatongyörökön péntek este az Ocho Macho, szombaton pedig a Kocsmazaj fokozza a hangulatot, a borházak pedig vasárnapig várják a vendégeket.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 19. péntek 19:15 | Balatongyörök
Vasárnapig koncertekkel, valamint helyi és környékbeli borházakkal várnak mindenkit a Györöki Borkorzóra.
| 2023. aug. 3. csütörtök 15:42 | Keszthely
31. alkalommal szervezték meg a zalai borok mustráját, öt napig tart a rendezvény.
| 2022. júl. 22. péntek 15:07 | Balatongyörök
Helyi és környékbeli borházak, játszóház és koncertek várják a vendégeket a hétvégén.
| 2020. aug. 7. péntek 15:52 | Gyenesdiás
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
| 2019. júl. 25. csütörtök 19:08 | Vonyarcvashegy
Megkezdődött a XXVI.Boros Forgatag Vonyarcvashegyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.