Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Kiváló borokat kóstolhatunk Balatongyörökön
2024. júl. 19. péntek | Balatongyörök
Kiváló borokat kóstolhatunk Balatongyörökön
Már a borfesztivál első napján megtelt a rendezvénytér Balatongyörökön. A programot csaknem harminc éve szervezik meg a településen nagy sikerrel. Az érdeklődők a helyi és környékbeli pincészetek borait kóstolhatják vasárnapig, emellett színes programokkal is várják a látogatókat a szervezők.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar fellépésével nyitották meg a Györöki Borkorzót. A fúvósok mindig nagy sikernek örvendenek, ezúttal is ismert slágerekkel örvendeztették meg a közönséget. A borfesztivál a település egyik legnépszerűbb rendezvénye, sokan évtizedek óta visszajárnak a programra. Nem csak itthonról, hanem külföldről is érkeznek vendégek Balatongyörökre.

„Én már itt élek most már tíz éve, ők meg ide járnak harminc éve körülbelül. Már azelőtt is idejártunk, ’90-ben vettünk egy házat itt, azóta ismerjük őket. Őt is, őt is, mint ősrégi, majdnem hazajárók.” - mondta egy résztvevő, Magyar Miklós.

A zalai bor ma is kiemelkedően jó minőségű, itthon és külföldön is sorra nyerik a versenyeket a borászok. A legnépszerűbb fajták az olaszrizling és a cserszegi fűszeres, de vörös- és rozéborokat vagy akár mustot is lehet kóstolni. A gazdák azt mondják, az elmúlt hetekben tapasztalható szárazság nem viselte meg a szőlőt, így bíznak a jó termésben az idén is. Tavaly viszont kegyes volt az időjárás a bortermelőkhöz, így kiváló évjáratú nedű került a palackokba.

„Azt gondolom, hogy a tavalyi évjárattal mindenki elégedett lehet, nagyon jó évjáratú borokat tudunk itt a rendezvényen is kóstolni. Én saját tapasztalatból mondom, ismerve az itt résztvevő borászatoknak a borait, mindenkinél kifejezetten jó ivású, jó ízlések szerint elkészített borokat kóstolhatunk. Nagyon jó az időjárás is. Az idei évjárat is eddig jónak ígérkezik. Kicsit korai érési állapotban vannak a szőlők, tehát egy kicsit korábban lesz az idei évben várhatóan a szüret.” - tájékoztatott Romsics Bence borász.

A megnyitón Balatongyörökön is felsorakoztak a Balatoni Borbarát Hölgyek és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai. Dr. Brazsil József elnök-nagymester arról beszélt, a térségben kiváló borosgazdák dolgoznak, ugyanakkor a világpiac nem becsüli meg őket, hiszen a borszőlő felvásárlási ára alacsony. Hozzátette, minden pohár bornál gondolkodjunk el azon a fáradtságos munkán, ami a szőlőtől a borig vezet. Biró Róbert polgármester a hagyományok fontosságát hangsúlyozta.      

„A település hagyományát elevenítjük meg ilyenkor, amikor az ide érkező vendégeknek felkínáljuk a községben termelt borokat. Elmondtam a megnyitóban is, hogy a településünk 1000 éves múltra tekint vissza a szőlőtermesztésben, de hogyha a rómaiakat is idevesszük, akkor még régebbi időkre. Az biztos, hogy 900 évvel ezelőtt a településről szóló oklevél már Balatongyörökön működő vincellér családokról szól, úgyhogy innen számíthatjuk a településünk szőlő-bor hagyományait.” - emelte ki Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.

A nyitónapon az Ötödik Évszak zenekar szórakoztatta a közönséget. Pénteken a Happy Dixieland Band lép fel, szombaton Gesarol koncert lesz, vasárnap pedig Urbán Edina zárja a fellépők sorát.        

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.