Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Vasárnapig a boré a főszerep Balatongyörökön
2022. júl. 22. péntek | Balatongyörök
Vasárnapig a boré a főszerep Balatongyörökön
Elkezdődött a Györöki BorKorzó. A Balaton-parton vasárnapig kínálják a környékbeli pincészetek a legjobb boraikat. A szervezők a szórakoztatásról is gondoskodnak, koncertek és utcabál is lesz a hétvégén. A gyerekeket családi játszóház várja minden este 7 órától.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar alapozta meg a hangulatot a borfesztiválon. Már az első napon sok volt az érdeklődő, a nagy melegben jól fogyott a fröccs is. A program nagyon népszerű a turisták körében, de a helyiek is szívesen látogatják. Baráti társaságok családok szórakoztak közösen.       

„A drága családommal jöttem, a fiammal és a menyemmel, az unokám éppen nincsen itt. Mi itt lakunk Györökön most már 10 éve, és nagyon jól érezzük magunkat. Minden évben kijárunk, és nagyon jók a borok, úgyhogy nagyon kellemes itt lenni.” - mondta egy résztvevő, Samu Sándor.

A borutcában sok környékbeli borászat méri a nedűket. Vonyarcvashegyi, badacsonyi és györöki gazdák portékáit is lehet kóstolni. A fehér és a rozé borok a legnépszerűbbek, de természetesen vörösek is szerepelnek a kínálatban. A borászok igyekeznek évről évre különlegességekkel is szolgálni a vendégeknek.

„A vörösborunk és a rozénk is nagyon kedvelt. Most egy új termékünk is van, a pinot noir, ami tulajdonképpen egy vörösbort kell, hogy hozzon, de a párom egy új eljárással kifehérítette, és egy nagyon kellemes, könnyed, izgalmas bort állított elő erre a fesztiválra. Minden évben próbálunk valami újat kitalálni.” - tájékoztatott Ekéné Pankotai Erzsébet, az Eke Bor tulajdonosa.

Balatongyörökön régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek, feltételezhetően már a rómaiak is foglalkoztak borkészítéssel. Ugyan napjainkban már nincsenek nagy szőlőültetvények a településen, a hagyományokat azonban ápolják. Évekkel ezelőtt csatlakoztak a Cserszegtomajtól Hévízig tartó, hathetes borfesztivál sorozathoz.

„Már tudjuk, hogy 900 évvel ezelőtt műveltek szőlőt Balatongyörökön, de valószínűleg ennél sokkal korábban, a római korban lehettek az első szőlőtőkék elültetve. Azóta folyamatosan jelen volt a település életében a szőlő és a bor. Ez valamikor 1882-ben törik meg, amikor a szőlőgyökér tetű megjelenik Magyarországon is, és sajnos pont Balatongyörök az egyik kiindulópontja ennek a fertőzésnek, innen terjed el a nyugati medencében. Utána próbálkoznak a györöki szőlősgazdák, 10 évvel később a déli parton.” - emelte ki Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.

A nyitónapon a Lucy Markus együttes zenélt Balatongyörökön. Pénteken Beatles Show-ra várják a közönséget, szombaton pedig Bebe lép fel. Vasárnap a Rocket Rollers zárja a koncertek sorát a település borfesztiválján.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2021. júl. 23. péntek 14:46 | Balatongyörök
A környék jellemző boraival, finom ételekkel várják idén is az érdeklődőket a “Györöki BorKorzó”-n.
| 2020. aug. 11. kedd 17:16 | Balatongyörök
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
| 2020. júl. 17. péntek 16:43 | Balatongyörök
Színes zenei kínálattal és kiváló helyi borokkal várják az érdeklődőket.
| 2023. aug. 3. csütörtök 15:42 | Keszthely
31. alkalommal szervezték meg a zalai borok mustráját, öt napig tart a rendezvény.
| 2020. aug. 7. péntek 15:52 | Gyenesdiás
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.