Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A kultúráé és a boré volt a főszerep Balatongyörökön
2020. aug. 11. kedd | Balatongyörök
A kultúráé és a boré volt a főszerep Balatongyörökön
Már több, mint tíz éves múltra tekint vissza a “Györöki Nyári Tárlat” címet viselő kiállítássorozat. Ennek keretében az elmúlt hét végén Lajta Gábor festőművész tárlata nyílt meg. Ezzel egyidőben az “Augusztusi Györöki BorKorzó” is várta a látogatókat a Balaton partján.

Lajta Gábor festőművész, grafikus, művészeti író kiállítása az elmúlt hét végétől látható Balatongyörökön, a Bertha Bulcsu Művelődési Házban. A kortárs művész kezdetben Budapesten alkotott, egy évvel ezelőtt költözött Nagykovácsiba. Negyven esztendeje fest. Egy rövid ideig tartó absztrakt korszak után egyre realisztikusabb képeket kezdett el készíteni. A “Györöki Nyári Tárlat” címet viselő kiállítássorozatba jól illeszkedik a jobbára olajfestékkel vászonra dolgozó művész tárlata. A balatongyöröki kiállítás képein visszaköszönő téma az utazás, a legtöbb festményen ezzel kapcsolatos mindennapi tevékenységek vannak ábrázolva.

"Már nem nagyon érdekelnek a témák önmagukban. Ez most így alakult, de valójában már nem a téma érdekel elsősorban. Mint ahogy volt olyan, amikor konkrétan, szinte novellisztikusan megfestettem egy bizonyos történetet. Ilyen is volt 2015-ben, viszont most már jobban érdekel a szín, a forma. Mindig is érdekelt, de úgy értem, hogy a témához képest" - mondja Lajta Gábor.

Az idei nyári tárlatokra három hölgy kiállítót hívtak meg, az egyedüli kivétel ebben a sorban Lajta Gábor személye. Kiállításmegnyitó beszéd helyett - rendhagyó módon - egy beszélgetést hallhattak-láthattak az érdeklődők, ennek során Sinkó István művészeti író kérdezte a festőművészt. A képek augusztus 19-ig tekinthetők meg.

A kiállításmegnyitóval szinte egyidőben a Balaton partján is zajlottak a programok. Péntektől vasárnapig ugyanis az “Augusztusi Györöki BorKorzót” rendezték meg. Ennek egyik szombati fellépője a Majorka Színház volt, akik a gyerekek számára “A malacon nyert királylány” című előadást hozták el. Természetesen a felnőttek is kellemesen tölthették el szabadidejüket: a borházak, pecsenyesütők kínálata mellett koncertek, egyéb zenés rendezvények is voltak a három nap során. "Ez igazából hasonló, mint a júliusi program volt: egy lehetőség a helyi és a környékbeli borászoknak, hogy megmutathassák a termékeiket, illetve kulturális eseményeket kínálunk minden este az idelátogatóknak. Ennek keretében hívtuk el a Majorka Színházat, ugyanis tapasztalataink szerint akkor működik jól ez a fesztivál, vagy ez a rendezvény, hogy ha egy gyerek programmal vezetjük be. Ezért szoktunk játszóházakat tartani, illetve különböző interaktív zenés gyermek előadásokat, bábelőadásokat" - tudtuk meg a Bertha Bulcsu Művelődési Ház vezetőjétől, Villányi Évától.

A Majorka Színház nem ismeretlen Balatongyörökön, korábban már többször is felléptek itt. A három nap során a környék legjobb boraival, finom ételeivel próbálták a közönséget odavonzani a móló melletti sétányra. Mindez a koronavírus-helyzet árnyékában nem egyszerű, de a szervezők a szabályok betartása mellett is sikeresen megbirkóztak a feladattal.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
A Bem utcában az orsósmagnó szerelmeseinek kínálnak történelmi utazást a gramofontól a stúdiótechnikáig.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.