Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szörp, lekvár, cefre
2016. júl. 14. csütörtök | Keszthely, Rezi
Szörp, lekvár, cefre
Régi mondás, hogy amiből lekvárt, vagy szörpöt lehet főzni, abból bizony pálinkát is. Mindezen készítményekhez, most értek meg a legjobb hazai gyümölcsök. Nem csak a kertekben, hanem például a Városi Piacon is nagy a kínálat a barackokból és más bogyós gyümölcsökből. De feldolgozott formában is lehet vásárolni a finomságokat.

Nagy a nyüzsgés szerdánként a Városi Piacon. Ilyenkor a legnagyobb a kínálat és a kereslet is. Helybeliek és az itt nyaralók is felkeresik a standokat. Ha nem is konkrét vásárlási szándékkal érkezik valaki, mindig találni valami szemrevalót a kosárba.

„Mindig rátalál valamire az ember, amit éppen nem akar megvenni, de kikönyörgi magát az áru, hogy engem, engem. Most ezt nem tapasztalják a férfiak, ez nagyon érdekes, régi barátnők is ugyanúgy beszélik, a piacnak van egy varázsa.” - nyilatkozta Pozsgai Mária, aki Budapestről érkezett pihenni Hévízre, de a piacot nem akarta itt se kihagyni. 

A gyümölcsök közül most a barackféléknek van nagy szezonja. A sárgabarackot – minőségtől függően – 5-600 forintos kilónkénti árért kínálják, az őszibarack átlagosan 400 forintba kerül. A zöldségekből most érdemes lecsót, vagy savanyúságot készíteni. A paprika és az uborka kilója is 2-300 forintba kerül.

Bedő Istvánné Tapolcáról hozta el házi készítésű lekvárjait, szörpjeit, savanyúságait. Az őstermelő süteményeket és házi tojást is kínál. Azt mondja, hogy a vásárlói egyszerűen meggyőződhetnek arról, miben jobb a portékája a hipermarketeknél: „Megkóstolják és meglátják, hogy a kettő között mi a különbség. Hogy nem tartósítószerekkel, meg zselatinokkal van tele, hanem gyümölccsel. Már ma is volt olyan, aki öt üveggel vett, mert annyira ízlik neki.”  

Jó szörpöt nem csak a piacon lehet kapni. Budai László javarészt saját termesztésű gyümölcsből készíti a szörpöket, a többi alapanyagot, mint például a bodzavirágot, vagy a csipkebogyót, pedig családjával gyűjti.A rezi kistermelő szerint az egyszerűségében rejlik Rézi Néni Szörpjeinek a titka, melyet környékbeli vendéglátóhelyeken és üzletekben is lehet kapni.

„Mi nem adunk hozzá semmilyen adalékanyagot, se tartósítószert, se színezéket. Azt szoktam mondani, hogy a mi titkunk az, hogy nincs titkunk. A legeslegegyszerűbben gyártjuk a szörpöket, csak a gyümölcs, cukor és a víz, semmi más adalékanyag nincs benne.” - árulta el a kistermelő.

Régi mondás, hogy amiből lekvárt, vagy szörpöt lehet főzni, abból bizony pálinkát is. Szántó András jelen esetben faeperből készült cefréjét forgatja. A keszthelyi pálinkász még díszalmából, ringlóból, sárgabarackból, körtéből és sok más családjánál termett gyümölcsből készít előbb cefrét, majd pálinkát.  

„Alapjában véve kiváló minőségű gyümölcsből kell cefrét készíteni, nem kerülhet bele se a penészes, se a barna gyümölcsrész, tehát első osztályú gyümölcsből lehet jó pálinkát készíteni. Ez azt jelenti, hogy akár 10-20 kilogramm gyümölcs is kell ahhoz, hogy egy jó pálinkánk legyen, például egy málna pálinkához legalább 20 kilogramm gyümölcs kell, hogy 1 liter pálinka készüljön.” - mondja az okleveles pálinkász. 

Idén, január elsejétől kötelező bejelenteni a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál a főzést. E nélkül nem szabad elkezdeni a műveletet. Csak saját termésű gyümölcsöt lehet feldolgozni, melyhez legalább 5 literhez szóló párlatjegyet kell vásárolni, melynek ára 3.500 forint.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Balatongyörök
Vásárt tartottak Balatongyörökön
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal tartott locsolást Gyenesdiáson a Közkultúra Alapítvány.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Megnyitotta kapuit a termelői piac Gyenesdiáson
| 2024. feb. 27. kedd 19:15 | Keszthely
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
| 2023. aug. 2. szerda 14:37 | Keszthely
A nyári szezonban most főleg német, cseh, lengyel és szlovák turisták vásárolnak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.