Sörfőzőkkel és sörimádókkal telt meg a Balaton-part péntek este a Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiválján. A hatodik éve megrendezett fiesta mára már nagy népszerűségnek örvend a helyiek és a környékbeliek körében egyaránt. Három estén át kóstolgathatták a söröket az ide látogatók, a pénteki megnyitót követően pedig egy fergeteges Deák Bill koncerten tombolhatott a nagyérdemű.
„Nagyon jól játszottunk tavaly is itt, minden évben, majdnem minden évben tudunk játszani. Szeretünk ide járni, szeretnek itt az emberek, majd meg fogjátok látni, vagy meglátja a kedves közönség és meghallja, hogy milyen jó hangulatú bulik vannak, és ez a lényeg. Most legutóbb a Hősök terén volt az Itt élned halnod kell, abban a produkcióban játszottam. Úgyhogy szeretek vidéken is játszani.” - mondta a blues királya, Deák Bill Gyula.
A Balaton-part alapvetően a borfesztiválokról ismert, de egy jó lángos a strandon nem létezik egy pohár sör nélkül. A tó párás klímája ugyan nem kedvez a komló és a maláta termesztésének, de ezeket az alapanyagokat be lehet szerezni, és így már van lehetőség sörfőzésre akár a Balaton partján is. A vonyarcvashegyi sörnapok ötlete egy helyi sörkészítőtől származik, az önkormányzat és a művelődési ház pedig támogatta és segítette a program megszervezését.
„Fekete Tamásnak volt az ötlete hat évvel ezelőtt, hogy ezt próbáljuk megszervezni, és én nagyon örültem neki, mert mint Balaton-parti polgármester, én nagyon tisztelem a balatoni borokat is, de a házi főzésű sört szintén ugyanolyan szinten. És kapva kaptunk az alkalmon, és megpróbáltuk ezt összehozni." - mesélte Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere.
A környékbeli sörfőzdék szívesen csatlakoztak a rendezvényhez, és az ország több pontjáról, például Pilisvörösvárról is érkeztek sörkészítők. A folyékony kenyér szakértői elmondták, Vonyarcvashegyen nagyon családias a hangulat, vannak olyanok is, akik már visszatérő vendégek, így sok sörkedvelő helybélit már személy szerint is ismernek. Természetesen mindannyian egyetértenek abban is, hogy a kézműves söröknek nincs párja. Csorba József a Ludas Sörfőzdével érkezett a településre:
„Azt gondolom, hogy most a kézműves söröknek, azért is aktuális, mert igazán a nagyipari sörkészítés az olyan, hogy egyik oldalon bemegy egy kamion, és kilenc nap múlva meg kijön egy üveg sör. Ez 9-10 nap alatt zajlik le, miközben ez nálunk egy hónap, 5-6 hétig is eltart, mire ebből sör lesz.”
A fesztiválon a világos és a barna sör mellett kínálták a ma nagyon népszerű meggysört, de a natúr és az ízesített búzasört, a ribizlisört és számtalan más sörkülönlegességet is meg lehetett ízlelni a rendezvényen. A gasztronómia szerelmeseinek ínycsiklandó kolbászokat, saslikat kínáltak a helyiek.
Regman Karola - Keszthelyi TV