Ötödik alkalommal szervezték meg Keszthelyen, a Balaton partján a “Keszthelyi Sörnapok” rendezvényét. A vírushelyzetre való tekintettel idén a nagyobb színpadi rendezvények ugyan elmaradtak, ám a kitelepülő vállalkozások száma nem változott. Harminc kiállító érkezett a rendezvényre, ebből körülbelül huszonöt a sörfőzde. A látogatók száma talán alacsonyabb volt a szokásosnál, de a napi két-háromezer fős összlétszám volt a jellemző. A sörfesztiválra a helyi vendégek mellett sok kül- és belföldi turista volt kíváncsi. Vasas Máté Márk barátaival érkezett: "Vonyarcvashegyről érkeztünk, nyaralni jöttünk Budapestről. Hallottuk, hogy van itt ez a Keszthelyi Sörnapok, és akkor gondoltuk, lejövünk és megiszunk egy-két sört. - Hogy ízlik eddig a sör? - Eddig az elsőt iszom, nagyon finom, cseh félbarna sör."
A látogatók az öt napos rendezvény során több, mint száz féle csapolt és körülbelül százötven féle üveges sör közül választhattak. Keszthelyen, a neves borvidékek által körülölelt területen nyilván csak jó minőségű sörökkel lehet meghódítani a vendéget. A kitelepülő árusok ennek szellemében a legjobb söröket hozták el. "Az időjárás egy kicsit hidegre sikerült erre a hétvégére, de hoztunk jó cseh söröket Budapestről, a Hrabal sörözőből. Tetszik minden keszthelyinek, ahogy tapasztaltuk" - vélekedett Orvos Miklós vállalkozó.
A nagyobb színpadi rendezvények elmaradtak ugyan, de kisebb zenei programokat szerveztek. Mivel ez alacsonyabb hangerővel járt, ennek pozitívumaként a fesztivál látogatói mind a pavilonoknál, mind az asztaloknál jobban tudtak egymással beszélgetni. A minőségibb sörnek magasabb ára is van - a különlegesebb italok korsó ára akár ezerötszáz-kétezer forint is lehetett. Csupán azt élték meg hátrányként néhányan, hogy kártyával kevés helyen lehetett fizetni. A szervező szerint a számukra egyértelműen a sörkínálat és a minőség a fontos: "Öt év alatt most már nem azután azután érdeklődnek a látogatók, hogy mik lesznek a programok, hanem kérdezik, hogy milyen főzdék lesznek jelen a rendezvényen. Nagy számban magyar sörfőzdék vannak, de ugyanúgy itt vannak a csehek, belgák, írek és német főzdék is. Most már a látogatók a sörfőzdéket keresik, hogy milyen főzetek lesznek, a csaplista után érdeklődnek" - mondta el Kóczián László.
A kitelepülő vállalkozások között távolabbról érkezők is voltak, de közelebbről, így például Balatonszentgyörgyről, Sümegről is jöttek. A készítőnek tudatosan kell figyelnie az összetevők minőségére és a gyártási folyamatra egyaránt. A jó sör pedig már egyéni ízlés kérdése. A sörnapok keszthelyi rendezvénye ugyan véget ért, de a kitelepülő árusok, sörfőzdék ezen a héten már Balatonföldváron nyitják meg a csapokat.
Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió