Rácz Lászlóné már a káposztát gyalulja amiből savanyúságot készít télire. Otthon saját maga termeszti a zöldségeket - gyümölcsöket, melyekből szeptember elején neki lát az elrakásnak. Lekvárokat, és kompótokat is készít. Elmondása szerint jobban kedveli a saját készítésű savanyúságokat. "Minden évben elrakom, a családomnak, házilag mert jobban szeretjük, mint az üzletit és tudom hogy mit rakok bele" – meséli Rácz Lászlóné.
Nagy a nyüzsgés a keszthelyi piacon, ahol a befőzésre váró termékeknek van most szezonja. A helyi termelőktől nagytételben vásárolhatóak meg a friss zöldségek-gyümölcsök. Vannak akik többször is kilátogatnak és a beszerzett alapanyagokból maguk készítik el a finomságokat. Minden szerdán és szombaton kijövök a piacra. "Gyümölcsöt vásárolok zöldpaprikát frisset, erős paprikát" –mondja Vadászülési-Móritzné Jankai Marion.
Az almapaprikát, és a paradicsomot is megtermeli otthon Mózer Lajosné. Saját maga készít belőlük savanyúságokat és árusítja heti kétszer. Azt mondja ezek nem csak finomabbak, de a spájzunk polcait is díszítik. Az elrakott zöldségei a turisták körében is kedvelt. "A töltött paprika a káposztával töltött paprika, aztán még a lecsót nagyon szeretik az oroszok meg az erős paprika féléket" – mondja Mózer Lajosné.A házilag elrakott savanyúságok nem csak finomabbak, de egészségesebbek is. Biztosak lehetünk benne, hogy fölösleges adalék anyag nem kerül bele. Ha otthon készítjük el a befőtteket olyan ízeket is kombinálhatunk, amelyeket boltban nem találunk.
Töreki Alexandra - Keszthelyi TV