Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vegyes paprika savanyúság
2013. jún. 30. vasárnap | Belföld
Vegyes paprika savanyúság

Mivel még mindig befőzök ezerrel és mivel ma este kifejezetten blogoló hangulatomban vagyok, gyorsan leírom, hátha másnak is kedve kerekedik ilyet készíteni. Nos, ez a mi családunk toplista vezető savanyúsága, ugyanis mindenki "A kedvenc" jelzővel illeti, ráadásul elkészítése roppant egyszerű és a más savanyúságokhoz mérten gyors is.

Elkészítése roppant egyszerű. Vagyis a paprikákat megmossuk, kiszedjük a magjait és a torzsáját, majd hozzávetőleg egyforma keskeny csíkokra vágjuk, illetve a csípős paprikát vékony karikára és ahogy aprítjuk rendre egy nagyobb tálba tesszük a zöldséget. Rétegenként sózzuk meg a paprikát, de nem túlzásban, hanem teljesen normálisan, érzéssel. Majd amikor már az összes a tálba került, rátöltjük a kiló cukrot, amire nyomban utána az ecetet. Ekkor letakarjuk egy tiszta abrosszal és másnapig pihentetjük valahol hűvös helyen, mondjuk a kamarában.

Általában este szoktam összeaprítani ezt a savanyúságot, az éjszaka folyamán a cukor teljesen felolvad az ecetben, illetve a paprika levében, reggelre nem marad más dolgunk, mint egy kiskanál befőzőport (nátrium-benzoátot) kavarni a savanyúságba, majd üvegekbe szedni és a kamarába tenni. Valószínűleg megmarad a feltöltő levéből - ugyanis azzal a lével töltjük fel, ami képződik az ecetből és cukorból - ezt azonban ne öntsük el, hanem töltsük egy üvegbe, mert kitűnő különféle ételek savanyítására. Sőt, ami a téli használat után megmarad, azt is hasznosíthatjuk ilyen formában.

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsompaprika,
  • 1 kg kápiapaprika,
  • 1 kg zöldpaprika,
  • csípős paprika, ízlés szerint (amennyit elvisel a család),
  • 1 l 9 fokos besztercei borecet,
  • 1 kg cukor,
  • 1 kiskanál befőzőpor, só.

Egyébként kellemes édes-savanyú-csípős saláta lesz belőle, amit egyaránt fogyaszthatunk hús-, zöldség- és tésztanapon különféle ételek mellé savanyúságnak. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele, hiszen ez elronthatatlan.

Jó fakanálforgatást!

Fotó és forrás: fakanalforgato.blogspot.hu

 

| 2014. máj. 6. kedd 11:37 | Belföld
Könnyen és gyorsan elkészíthető, finom leves, keleties íz világgal. Igazi hét közbeni, dolgozós leves.
| 2015. szep. 4. péntek 13:57 | Keszthely-Gyenesdiás
Eljött a befőzések és savanyúk elrakásának ideje.
| 2019. aug. 14. szerda 15:40 | Cserszegtomaj
Idén drága a zöldség, de keresik a vásárlók a friss hozzávalókat.
| 2018. szep. 14. péntek 16:08 | Keszthely
A Kertészeti Tanszéken 70 éve foglalkoznak paprikákkal,a legújabb kísérlet az édes chillire irányul.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.