Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Rezisztens és különleges paprikafajtákat is nemesítenek a Georgikonon
2018. szep. 14. péntek | Keszthely
Rezisztens és különleges paprikafajtákat is nemesítenek a Georgikonon
A rezisztens paprikafajták előállításán dolgoznak a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének szakemberei. A fajták főként szelekciós nemesítési eljárással jönnek létre, így akár 8-10 év is szükséges ahhoz, hogy a növény vetőmagja a piacra kerüljön. Különlegességekkel is kísérleteznek Keszthelyen, így például édes chillit is termesztenek.

Hamarosan kezdődik a paprikák betakarítása a Georgikon Kar Kertészeti Tanszékén. Az intézményben 70 éve foglalkoznak paprikanemesítéssel, ez idő alatt 12 államilag elismert fajta került piacra. A ’60-as évek nagy paprikapusztulása óta a rezisztencia nemesítésre terelődött a hangsúly, amelyben a vírusbetegségek leküzdése játssza a fő szerepet.

„Olyan paprikákat, olyan paprika fajtákat próbálunk előállítani, amelyek különböző betegségeknek ellenállóak. Ez több okból is fontos. Egyre inkább igényeljük azt, hogy bio jellegű zöldségeket tudjunk fogyasztani. Ez annyit jelent, hogy ha a paprika fajta, amit a termelő kis hobbikertészetben termel, ez, ha betegség ellenálló, nem kell növényvédő szert használni, nem kell annyi növényvédő szert használni, tehát gyerekeknek nyugodtabban oda merjük adni.” - tájékoztatott Dr. ifj. Kovács János, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének docense.

A Kertészeti Tanszék államilag elismert fajtái közül jelenleg öt található meg kereskedelmi forgalomban. A paprikapiac telítettsége miatt a keszthelyi szakemberek igyekeznek olyan fajtákat létrehozni, amelyek valamiféle különlegességet mutatnak a megszokottakhoz képest. Ilyen például az egyik legújabb kísérlet, az édes chilli.

„Alapvetően az, hogy a chilli paprika csípős, ez mindenkinek természetes, és tulajdonképpen ez rendben is van. De a chilli paprika, amellett, hogy a kapszaicintől csípős – bár ez bizonyára mindenki előtt ismert – nagyon gazdag íz és zamatanyagokban is. Tehát azért gondoltuk azt, hogy érdemes lenne olyan chilli paprikát is előállítani, amiből a kapszaicin kimarad, de az íz és zamatanyagok viszont ott vannak.” - tette hozzá a szakember.

A kutatás részét képezik a fertőzött paprikák is.. A szakemberek ezeket a növényeket elkülönítik a többitől, és azt figyelik, hogy melyik az, amelyik kevésbé vagy egyáltalán nem reagál a fertőzésre.

„Szándékosan fertőzzük meg a paprika növényeket ezzel a bizonyos uborka mozaik vírussal, és azokat a növény egyedeket próbáljuk megtalálni, amik a vírusra legkevésbé reagálnak, vagy amik esetleg – ha szerencsés helyzet van – egyáltalán nem is jelennek meg ezek a vírus tünetek.” - tájékoztatott az egyetem docense.

Fontos ezeknek a rezisztens fajtáknak az előállítása, a szakemberek szerint ugyanis a paprika nagyon érzékeny növény, és egy vírusfertőzés esetén akár az egész termés is teljesen tönkre mehet.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2019. aug. 14. szerda 15:40 | Cserszegtomaj
Idén drága a zöldség, de keresik a vásárlók a friss hozzávalókat.
| 2013. jún. 30. vasárnap 15:38 | Belföld
| 2023. okt. 4. szerda 13:14 | Gyenesdiás
A hagyományos rendezvényen krumplis ételeket kóstolhattak és előadásokat hallgathattak a résztvevők.
| 2021. ápr. 28. szerda 15:12 | Keszthely
Jelentős szerepe van Keszthelynek az üzbég-magyar burgonyanemesítési programban.
| 2018. jún. 21. csütörtök 16:35 | Keszthely
Fajtabemutatót és konferenciát tartottak a Burgonyakutatási Központ szakemberei.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
Egy csipetnyi szó
21:34
Zalai krónika
21:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.