Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Bemutatták az új szőlőalanyfajtát, a Georgikon 10 EE-t
2024. szep. 6. péntek | Cserszegtomaj
Bemutatták az új szőlőalanyfajtát, a Georgikon 10 EE-t
Bemutatták a legújabb állami elismerést kapott Georgikon 10EE szőlőalanyfajtát az egyetem Szőlészeti-Borászati szakmai napján. Az ágazat szakemberei számos hasznos információval lehettek gazdagabbak a programon, melyen különböző előadásokat hallgathattak meg és gyakorlati szőlőfajta bemutatón is részt vehettek.

Még akad szőlő a tőkéken a Georgikon Campus Szőlészeti-Borászati Kísérleti telepén, de a legtöbbet már leszedték. A tapasztalat az, hogy körülbelül egy hónappal korábban kellett elkezdeni a szüretet hazánk nagy részén. Ehhez a szokatlan időjárás is hozzájárulhatott. Ettől függetlenül úgy vélik a szakemberek, hogy jó a termés és kiváló borokat lehet belőle készíteni. A klímaváltozás és az új kórokozók azonban kihívások elé állítják a szőlészeket-borászokat. Folyamatos megújulásra kell törekedniük nekik is. 

„A sikeres termesztés egyik kulcsa, egyik oszlopa a szőlőfajta. Az garantálja a minőséget egyrészről, másrészről pedig a mennyiségét is a termésnek. És az talán nem titok, hogy a klímaváltozás minket szőlészeket is elég erősen sújt és pont emiatt a fajtákat is adaptálnunk, alkalmazkodóképesebbé kell tennünk. És ennek lehet pont a nemesítés az egyik kritikus pontja.” - osztotta meg dr. Varga Zsuzsanna a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgató-helyettese.

A Georgikonon számos szőlőfajtát nemesítettek már, több dr. Bakonyi Károlynak köszönhető. A fajták közül megemlíthető a Cserszegi Fűszeres, a Rozália, a Pátria, a Corvinus, a Nektár vagy a Messiás. A szakmai napon több szőlőt is bemutattak. Szó esett a legújabb államilag elismert szőlő alanyfajtáról, a Georgikon 10 EE-ről is, mely dr. Kocsis László nemesítéséből származik. 

„Megfelel a legújabb követelményeknek a manapság már egyre inkább szélsőségessé váló időjárás tekintetében. Azt mondhatjuk, hogy egy rendkívül szárazságtűrő fajta, ami manapság az egyik legfontosabb ismérve talán a szőlő alanyfajtáknak. Emellett pedig ami megkülönbözteti talán a többi termesztésben lévő alanyfajtától, hogy nem csak a gyökérlakó alakjával szemben rezisztens a filoxéra tekintetében, hanem a levélalakúakkal szemben is immunitást mutat ez a szőlőfajta, úgyhogy ilyen szempontból is nagyon perspektivikusnak gondoljuk.” - emelte i dr. Szabó Péter a MATE Georgikon Campus campus-főigazgató helyettese.

Ezt a szőlő alanyfajtát elsősorban oltványosoknak ajánlják. Jól szaporítható, megfelelő a gyökeresedő képessége és jó kompatibilitási eredményeket kaptak egyebek között a ráoltott olaszrizlinggel. Hazánk szinte minden borvidékére tudják ajánlani ezt az alanyfajtát. Az állami elismeréshez sok idő kellett és számos kritériumnak kellett megfelelnie. Elsősorban az úgynevezett DUS vizsgálatnak, azaz a megkülönböztethetőség, az egyöntetűség és az állandóság vizsgálatának. Másrészt pedig az elvárt fiziológiai tulajdonságoknak. 

„Ez gyakorlatilag öleli föl nagyon röviden és egyszerűen fogalmazva a fajta termesztési értékére ad választ. Milyen, mikor hajt ki, milyen termesztési tulajdonságokkal rendelkezik, például hónaljhajtásképzés, ez felöleli nyilván a rezisztenciális tulajdonságokat, akár filoxéra, mondjuk egy szőlő alanyfajta esetében beszélünk. Akár egyéb rezisztenciális tulajdonságot, peronoszpóra, lisztharmat vonatkozásában és nyilván az alany esetében mondhatom, hogy majdnem bonyolultabb is a fajtavizsgálat, mint egy nemes fajta esetében.” - sorolta Pernesz György a NÉBIH, Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Kertészeti Fajtakísérleti Osztályának vezetője,

A szakmai rendezvényen szó esett további egyedekről, valamint a szőlőfajták használatáról is. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. szep. 13. péntek 19:15 | Rezi
Vannak még területek, ahol tőkén van a szőlő.
| 2024. aug. 19. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Idén is megrendezték Vonyarcvashegyen a hagyományos, három napos Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált, immár tizennyolcadik alkalommal.
| 2024. aug. 1. csütörtök 19:15 | Keszthely
Zala vármegye borkultúrájának egyik legkiemelkedőbb rendezvénye a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep tegnap nyitotta meg kapuit.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Fúvósok 30
12:00
Képújság
18:00
Kvantum
18:34
Zalai krónika
18:49
Fúvósok 30
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.