Szín, alak, illat, íz, állomány, héj – ezeket a tulajdonságokat vizsgálták a kóstolók. 36 féle paprikát mutattak be az egyetem munkatársai. Két keszthelyi fajta, a Senator és a keszthelyi rezisztens is ott volt a tételek között. A keszthelyi paprikanemesítés régi időkre nyúlik vissza. A keszthelyi fehér a ’60-as években a konzervipar jelentős fajtája volt. Összesen 8 fajta került ki a Georgikonról.
Kaliforniától Japánig gyűjtöttek paprikákat a keszthelyi kutatók. Most 334 tétel van a jelenleg támogatott génbanki programban, de ennél is több fajta van a Campuson. A cél, hogy megőrizzék ezeket az utókornak.
„Itt nem csak arról van szó, hogy megőrizzük a génanyagot, tehát a paprikamagokat technikailag berakjuk egy fagyasztóba és akkor a következő száz évig elő se vesszük. Itt nagyon fontos, hogy ezek a génanyagok leírásra kerüljenek, van ennek egy dokumentációja, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a vonalak. Tulajdonképpen ez lehetőséget biztosít akár további nemesítési programokra” - nyilatkozta Dr. Kovács János egyetemi docens.
Keszthelyen 1994-től indult el a génmegőrzési program, erre állami forrásokat kapott az egyetem. Genetikai bázist adnak a nemesítőknek. Évről-évre új kórokozók, kártevők jelennek meg, ezek ellen jelentenek muníciót a génbankban őrzött tételek, mondta a MATE Kertészettudományi Intézetének vezetője. Dr. Geösel András rámutatott, a nemesítőknek a jövőbe kell látni.
„Azt kell, tudunk – paprika esetében – hogy 5, 8, 10 év múlva mit szeretnének fogyasztani a fogyasztók, mert annyi időbe telik egy új fajtának az előállítása. Más kertészeti növényeknél, gyümölcsöknél ez akár 10-20 év is lehet. Ezt kell tudni valamelyest a kutatóknak megálmodni, hogy mire lesz szükség a jövőben. Ami az ilyen génbankoknak a nagyon nagy előnye, hogy tényleg viszonylag gyorsan tudunk a nemesítéshez olyan alapanyagot szolgáltatni rezisztencia vonalon, ami más módszerekkel jelenleg nem áll rendelkezésünkre” - nyilatkozta Dr. Geösel András intézetigazgató.
Jelenleg a fehér töltenivaló és a kaliforniai paprikát keresik a vásárlók. Az a tapasztalat, hogy az erős paprikák iránt viszont csökken a kereslet. A vásárlók igényeit az áruházak kínálata jelentősen befolyásolja. A paprika kiemelt zöldségnövény. A magyar konyhában betöltött szerepe meghatározó. A szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, valamint a Szentesi paprika is hungarikum. Magyarországon az éves fogyasztás fejenként 10-15 kg az étkezési paprikából.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV