Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A világ minden tájáról őriznek paprikamagot a Georgikonon
2025. aug. 12. kedd | Keszthely
A világ minden tájáról őriznek paprikamagot a Georgikonon
Paprika génbanki fajtabemutató volt a Georgikonon. Termesztők, hallgatók, nemesítők találkoztak. Bemutatták nekik a keszthelyi génbanki gyűjteményt. A keszthelyi paprikanemesítés és génbank több mint 70 éves múltra tekint vissza. A keddi eseményen elhangzott, a keszthelyi génbank nagy segítséget jelent a nemesítőknek.

Szín, alak, illat, íz, állomány, héj – ezeket a tulajdonságokat vizsgálták a kóstolók. 36 féle paprikát mutattak be az egyetem munkatársai. Két keszthelyi fajta, a Senator és a keszthelyi rezisztens is ott volt a tételek között. A keszthelyi paprikanemesítés régi időkre nyúlik vissza. A keszthelyi fehér a ’60-as években a konzervipar jelentős fajtája volt. Összesen 8 fajta került ki a Georgikonról. 

Kaliforniától Japánig gyűjtöttek paprikákat a keszthelyi kutatók. Most 334 tétel van a jelenleg támogatott génbanki programban, de ennél is több fajta van a Campuson. A cél, hogy megőrizzék ezeket az utókornak.

„Itt nem csak arról van szó, hogy megőrizzük a génanyagot, tehát a paprikamagokat technikailag berakjuk egy fagyasztóba és akkor a következő száz évig elő se vesszük. Itt nagyon fontos, hogy ezek a génanyagok leírásra kerüljenek, van ennek egy dokumentációja, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a vonalak. Tulajdonképpen ez lehetőséget biztosít akár további nemesítési programokra” - nyilatkozta Dr. Kovács János egyetemi docens. 

Keszthelyen 1994-től indult el a génmegőrzési program, erre állami forrásokat kapott az egyetem. Genetikai bázist adnak a nemesítőknek. Évről-évre új kórokozók, kártevők jelennek meg, ezek ellen jelentenek muníciót a génbankban őrzött tételek, mondta a MATE Kertészettudományi Intézetének vezetője. Dr. Geösel András rámutatott, a nemesítőknek a jövőbe kell látni. 

„Azt kell, tudunk – paprika esetében – hogy 5, 8, 10 év múlva mit szeretnének fogyasztani a fogyasztók, mert annyi időbe telik egy új fajtának az előállítása. Más kertészeti növényeknél, gyümölcsöknél ez akár 10-20 év is lehet. Ezt kell tudni valamelyest a kutatóknak megálmodni, hogy mire lesz szükség a jövőben. Ami az ilyen génbankoknak a nagyon nagy előnye, hogy tényleg viszonylag gyorsan tudunk a nemesítéshez olyan alapanyagot szolgáltatni rezisztencia vonalon, ami más módszerekkel jelenleg nem áll rendelkezésünkre” - nyilatkozta Dr. Geösel András intézetigazgató. 

Jelenleg a fehér töltenivaló és a kaliforniai paprikát keresik a vásárlók. Az a tapasztalat, hogy az erős paprikák iránt viszont csökken a kereslet. A vásárlók igényeit az áruházak kínálata jelentősen befolyásolja. A paprika kiemelt zöldségnövény. A magyar konyhában betöltött szerepe meghatározó. A szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, valamint a Szentesi paprika is hungarikum. Magyarországon az éves fogyasztás fejenként 10-15 kg az étkezési paprikából. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2019. aug. 14. szerda 15:40 | Cserszegtomaj
Idén drága a zöldség, de keresik a vásárlók a friss hozzávalókat.
| 2018. szep. 14. péntek 16:08 | Keszthely
A Kertészeti Tanszéken 70 éve foglalkoznak paprikákkal,a legújabb kísérlet az édes chillire irányul.
| 2013. jún. 30. vasárnap 15:38 | Belföld
| 2024. szep. 6. péntek 19:15 | Cserszegtomaj
Az alanyfajtát dr. Kocsis László nemesítette.
| 2023. okt. 4. szerda 13:14 | Gyenesdiás
A hagyományos rendezvényen krumplis ételeket kóstolhattak és előadásokat hallgathattak a résztvevők.
XI. Évfolyam 14. Szám
Megjelenés: 2025. július 25.
00:00
Képújság
06:00
Kvantum
06:35
Savaria Filmfesztivál
06:40
Zalai krónika
06:55
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:37
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kvantum
09:35
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.