A lekvárkészítés első lépéseként jól meg kell mosni a gyümölcsöt, ismertette Jánó Csilla. Az asszony rengeteg befőzésen van már túl, korán megtanulta a lekvárfőzés minden fortélyát. 17 éves korában édesanyjával közösen raktak el mindenféle gyümölcsöt. Mint elmondta, a mosás után forró vízbe kell tenni a barackot, amibe fél percig áll, így sokkal könnyebben lejön majd a héja.
„Fiatalasszony koromba legelőször tettem el, megpróbáltam ugye eltenni saját magam a barackot, akkor úgy főztem, hogy megfőztem. Nem tudtam többet lehántani és akkor egyből meg kellett daráljam.” - mesélte az asszony.
A mérlegelést követően a tisztított gyümölcshús a tűzhelyre kerül. Ebbe egy kis citromsavat is rak az asszony, hogy megmaradjon a színe, majd lassan, míg el nem éri a kívánt sűrűséget, főzi. A cukor csak ezután kerül bele. Kilogrammonként 20 dkg-ot rak bele Csilla néni, mivel nem szeretik túl édesen. A sárgabarackon kívül áfonyából, szilvából, homoktövisből és somból is készít lekvárokat, befőtteket.
A mérlegelést követően a tisztított gyümölcshús a tűzhelyre kerül. Ebbe egy kis citromsavat is rak az asszony, hogy megmaradjon a színe, majd lassan, míg el nem éri a kívánt sűrűséget, főzi. A cukor csak ezután kerül bele. Kilogrammonként 20 dkg-ot rak bele Csilla néni, mivel nem szeretik túl édesen. A sárgabarackon kívül áfonyából, szilvából, homoktövisből és somból is készít lekvárokat, befőtteket.
A kész lekvárt csírátlanított üvegbe kell tölteni, majd 5 percre fejtetőre állítani, hogy a felesleges levegő kiszoruljon belőle. Így nem szükséges tartósítószert használni. Jánó Csilla és családja rendszeresen fogyaszt lekvárt. Egyes fajtákat kifejezett gyógyszerként tartanak számon, de általában hétköznapi használatra veszik le a polcról az üvegeket.
"Bármelyik nagyon jó palacsintába, süteményekhez, attól függ, hogy milyen receptek vannak, pitékhez, feltekert piskótához a sárgabarack az fenomenálisan finom. Akkor palacsintához is szoktuk kenni, fánkhoz szoktunk vele enni, mindenfélét. És általában a család minden lekvárt szeret.”
A sárgabarackszezon hamarosan véget ért, de nem sokára megkezdődik a szeder, az áfonya és a szilvaidénye is, amelyekből ugyancsak készülhet finomság.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV