Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Ideje lekvárt főzni
2019. júl. 31. szerda | Cserszegtomaj
Ideje lekvárt főzni
A palacsinták, fánkok és egyes piskóták kimaradhatatlan kiegészítője a lekvár. Ebben az időszakban egyre többen főznek be különböző gyümölcsöket, melyek a kamrába kerülnek későbbi felhasználásra. Az epernek már lejárt a szezonja, jelenleg a sárgabarack és a málnaidénye van.

A lekvárkészítés első lépéseként jól meg kell mosni a gyümölcsöt, ismertette Jánó Csilla. Az asszony rengeteg befőzésen van már túl, korán megtanulta a lekvárfőzés minden fortélyát. 17 éves korában édesanyjával közösen raktak el mindenféle gyümölcsöt. Mint elmondta, a mosás után forró vízbe kell tenni a barackot, amibe fél percig áll, így sokkal könnyebben lejön majd a héja.

„Fiatalasszony koromba legelőször tettem el, megpróbáltam ugye eltenni saját magam a barackot, akkor úgy főztem, hogy megfőztem. Nem tudtam többet lehántani és akkor egyből meg kellett daráljam.”  - mesélte az asszony.

A mérlegelést követően a tisztított gyümölcshús a tűzhelyre kerül. Ebbe egy kis citromsavat is rak az asszony, hogy megmaradjon a színe, majd lassan, míg el nem éri a kívánt sűrűséget, főzi. A cukor csak ezután kerül bele. Kilogrammonként 20 dkg-ot rak bele Csilla néni, mivel nem szeretik túl édesen. A sárgabarackon kívül áfonyából, szilvából, homoktövisből és somból is készít lekvárokat, befőtteket.

A mérlegelést követően a tisztított gyümölcshús a tűzhelyre kerül. Ebbe egy kis citromsavat is rak az asszony, hogy megmaradjon a színe, majd lassan, míg el nem éri a kívánt sűrűséget, főzi. A cukor csak ezután kerül bele. Kilogrammonként 20 dkg-ot rak bele Csilla néni, mivel nem szeretik túl édesen. A sárgabarackon kívül áfonyából, szilvából, homoktövisből és somból is készít lekvárokat, befőtteket.

A kész lekvárt csírátlanított üvegbe kell tölteni, majd 5 percre fejtetőre állítani, hogy a felesleges levegő kiszoruljon belőle. Így nem szükséges tartósítószert használni. Jánó Csilla és családja rendszeresen fogyaszt lekvárt. Egyes fajtákat kifejezett gyógyszerként tartanak számon, de általában hétköznapi használatra veszik le a polcról az üvegeket.  

"Bármelyik nagyon jó palacsintába, süteményekhez, attól függ, hogy milyen receptek vannak, pitékhez, feltekert piskótához a sárgabarack az fenomenálisan finom. Akkor palacsintához is szoktuk kenni, fánkhoz szoktunk vele enni, mindenfélét. És általában a család minden lekvárt szeret.” 

A sárgabarackszezon hamarosan véget ért, de nem sokára megkezdődik a szeder, az áfonya és a szilvaidénye is, amelyekből ugyancsak készülhet finomság.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2022. szep. 9. péntek 13:44 | Keszthely
Az idei évben kiváló a szilvatermés annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok néhány helyen károkat okoztak.
| 2020. nov. 17. kedd 14:53 | Rezi
Nagy mennyiségben terem idén a csipkebogyó, a szezonja még mindig tart.
| 2016. júl. 14. csütörtök 16:52 | Keszthely, Rezi
Sok gyümölcsnek most van szezonja, melyeket számos módon fel lehet dolgozni.
| 2016. máj. 6. péntek 06:14 | Balatongyörök
Számtalan féle palacsintával készültek az ötödik alkalommal megrendezett balatongyöröki Palacsintaünnepre
| 2015. szep. 4. péntek 13:57 | Keszthely-Gyenesdiás
Eljött a befőzések és savanyúk elrakásának ideje.
22:00
Híradó
22:45
Balasport 2024
23:15
Hargita TV
23:34
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.