Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Sok lekvár készülhet idén csipkebogyóból
2020. nov. 17. kedd | Rezi
Sok lekvár készülhet idén csipkebogyóból
Nagy mennyiségben terem idén a csipkebogyó. A termés gyűjtői szerint szemmel látható, hogy a tavalyihoz képest jóval több található a bokrokon. A más neveken bicske vagy hecsedli feldolgozása több évtizedes hagyományra tekint vissza Reziben is. A C-vitaminban gazdag termésből teát, lekvárt és pálinkát is készítenek a településen.

Rezi lakói is folyamatos gyűjtik a csipkebogyót, hiszen azt már megcsípte a dér. A hagyomány szerint ugyanis akkor jó a termés, ha megjelent az első fagy. Ekkorra már a narancssárga bogyók pirosra érnek. A település térségében több olyan terület is található, ahol egymás mellett több vadrózsa bokor is van. Ennek az áltermése ugyanis a csipkebogyó. A C-vitaminban gazdag bogyó tele van antioxidánsokkal és nyomelemekkel is, a hideg évszakban kiváló immunerősítő hatást titulálnak neki. A legtöbben teát és lekvárt készítenek belőle.

„Minden évben gyűjtöm, gyűjtjük, mert sok benne a vitamin a teába, lekvárba, szörpbe. Ez házi patika is, gyűjtjük.”  - mondta el Hatos Ferencné Erzsi.

Csipkebogyót a környékbeli erdőkben is lehet találni. Nem árt azonban tisztában lenni a gyűjtésével kapcsolatos törvénnyel. E szerint állami erdészet kezelésében álló területen személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gyógynövény szedhető egyéni felhasználásra, kereskedelmi forgalomba hozni nem szabad. Védett természeti területen azonban bármely mennyiséghez engedélyt kell kérni a területileg illetékes természetvédelmi hatóságtól.

Reziben hagyomány a csipkebogyó feldolgozása. A megtisztított bogyókat először puhára kell főzni, ez által ugyanis sokkal könnyebben lehet majd tovább dolgozni a terméssel. A főzés több órát is igénybe vehet. Ezt követi a magozás és a passzírozás. Évtizedekkel ezelőtt lassan ment ez a folyamat, hiszen az apró tüskék miatt többször kellett átpasszírozni az alapanyagot. Reziben körülbelül 10 éve dolgozzák fel a csipkebogyót közmunkaprogramban, melynek technológiája az évek során sokat fejlődött.

„Jó rá visszaemlékezni. Mert ebbe az épületbe, amikor még a falai ilyen ódon falak voltak és döngölt föld meg minden, akkor bent a nyugdíjasok segítségével kezdtük el. Tehát ők hozták a kis szitájukat, a paradicsompasszírozót, amivel átpasszírozták és tényleg megható dolog volt ezt tőlük megtanulni. Nagyon sokáig tartott, pedig kisebb mennyiséget dolgoztunk akkor fel. De ahogy sikerült ezt a gépet beszereznünk hozzá, ezt a magozó-passzírozót, ez most nagyon felgyorsította és így pillanatok alatt készen van és nagyon jól megy.” - ismertette Tafota Istvánné a Laky Demeter Turistaház vezetője.

A forró bogyókat azonnal a gépbe merik, melyet kis mennyiségű víz segítségével passzíroznak. A csipkebogyóból nyert selymes pasztát üstön főzik tovább, ízlés szerint édesítik. Így készül el a rezi bicskelekvár. A Laky Demeter Turistaház polcain folyamatosan sorakoznak az üvegekbe zárt lekvárok, melyeket később akár az étkeztetésben is fel tudják használni. A csipkebogyó szezonja még mindig tart, a lekvár mellett a maradék bogyóból tea is készül.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2015. szep. 30. szerda 16:03 | Rezi
Leszüretelték a csipkebogyót, az almát és a szőlőt is a Rezi betakarító napon.
| 2022. szep. 9. péntek 13:44 | Keszthely
Az idei évben kiváló a szilvatermés annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok néhány helyen károkat okoztak.
| 2019. júl. 31. szerda 16:01 | Cserszegtomaj
Jelenleg a sárgabaracknak és a málnának van szezonja.
| 2016. júl. 14. csütörtök 16:52 | Keszthely, Rezi
Sok gyümölcsnek most van szezonja, melyeket számos módon fel lehet dolgozni.
| 2016. máj. 6. péntek 06:14 | Balatongyörök
Számtalan féle palacsintával készültek az ötödik alkalommal megrendezett balatongyöröki Palacsintaünnepre
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.