A Várbarátok Köre Egyesület az önkormányzat egy korábban használaton kívüli épületében alakította ki a kis üzemet, melyet a helyiek ingyenesen használhatnak.
Egy éve működik a közösségi feldolgozó üzem Reziben, melybe minden helyi lakos beviheti mindazt, amit két keze munkájával megtermelt a kiskertben. Lehet gyümölcs vagy zöldséglevelet készíteni, lehet préselni, passzírozni, befőzni.
A közösségi kertben megtermelt termények egy része a helyi közkonyhába kerül, másik részét pedig feldolgozva a település közösségi rendezvényein kínálják a helyieknek és a vendégeknek.
A csipkebogyót is feldolgozták. A termést kora reggel szedtek le a falu határában lévő bokrokról. A csipkebogyó nagyon egészséges: nem csak lekvár és tea, hanem olaj is készül majd belőle.
Nagy volt a sürgés forgás a Turista ház udvarán. A Betakarító nap részeként a gyerekek zenés műsorral szórakoztatták a vendégeket, majd kézműves vásár keretein belül kínálták portékáikat a jelenlévőknek. A helyiek kóstolót tartottak a feldolgozott termésből, melyeket friss, kemencében sült kenyérrel kínáltak. Rezi polgármestere kihangsúlyozta, hogy fontosnak tartják az egészséges életmódra nevelést, így különösen örül, hogy a gyerekek is jelen vannak a betakarító napon.
Cserép Gábor, polgármester elmondta: „ Az egész évben megtermelt élelmiszer alapanyagokat feldolgozás után fogyaszthatóvá tesszük és bemutatjuk, hogy hogyan lehet magunknak előállítani és elkészíteni olyan ételeket, amikkel megvalósulhat az egészséges táplálkozás.”
Az eredményes zöldség és gyümölcs szüret után, a nap előadásokkal és kertészeti jó tanácsokkal zárult, hogy a jövő év termése az ideinél is jobb legyen.
Veress Erzsébet - Keszthelyi Televízió