Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Tapasztalatcsere a burgonyabemutatón
2023. jún. 29. csütörtök | Keszthely
Tapasztalatcsere a burgonyabemutatón
Ismét várták a szakma képviselőit a Burgonyakutatási Központ fajtabemutatójára. A 21. alkalommal megrendezett program jó lehetőség volt a tapasztalatcserére, de a legújabb kutatási eredményekkel és a legmodernebb technológiákkal is meg lehetetett ismerkedni. Az eseményre az ország minden pontjáról és külföldről is érkeztek érdeklődők.

Már a tavalyi évben is nagy sikert aratott a drónos bemutató. Ezek az eszközök ugyan jelentős beruházást igényelnek, de sokat segítenek a termelőknek a különböző növényvédő szerek kijuttatásában. A Georgikonon 1960 óta folyik burgonyanemesítés, az évek során számos eredmény született, és nagyon sok technológiai újdonságot is bevezettek. Az itt termelt fajták külföldön is megállják a helyüket.

„10 évre visszamenőleg elég keresett fajok, mert az éghajlat olyan. Mi körülbelül 200 kilométerre vagyunk légvonalban, de az egész Horvátországban keresik ezeket a magyar fajtájú krumplikat. Nem az összest, de attól függ, hogy melyiket, a Balatoni Rózsát, Botondot, Hópehelyt, a Vénuszt, ezek elég keresett vetőkrumplik.” - mondta egy termelő, Racsmán Zoltán.

A Burgonyakutató Intézetben elsősorban vetőgumót termelnek, ezt értékesítik a gazdálkodóknak. Jelenleg 14 államilag elismert fajtájuk van, a Balatoni sárga pedig  elismertetés alatt van. A központ törekszik a termésátlag növelésére és a lehető legjobb minőségű burgonya előállítására. Szeretnének további termőterületeket létesíteni, nagy probléma azonban az öntözés lehetőségének hiánya. Artézi kutakat szeretnének fúrni, erre jelenleg is keresik a pályázati forrásokat.  

„Évek óta gond, hogy nem tudunk öntözni, holott van egy 80 hektáros öntöző beruházásunk, ami most már 15 év óta, a vízkivételi helynek a korlátozása miatt tulajdonképpen használhatatlan. Újra kellene valamilyen pályázati forrást találnunk, vagy támogatást kapnunk valahonnan, hogy fúrt kutas rendszerre tudjuk átállítani. Abból a hévízi vízcsatornából, elfolyó csatornából, ahonnan eddig szoktuk kivenni a vizet, sajnos nem lehet tovább már burgonyát öntözni egy karanténbaktériumos kórokozó megjelenése miatt, ami a vízben bent marad, most már ott is marad örökké gyakorlatilag.” - tájékoztatott Dr. Polgár Zsolt, a MKSZN Kft. Burgonyakutatási Központ vezetője.

A fajtabemutató jó alkalom volt arra is, hogy a résztvevők tapasztalatot cseréljenek az idei terméssel kapcsolatban. Az elmúlt évek tavaszi aszálya megnehezítette a gazdálkodók dolgát, idén azonban kedvezett az időjárás a krumplinak. Bár a korai ültetés és a tavaszi hideg okozott némi kárt, jó termésre számítanak a gazdák.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ismét megtartották a burgonyafajta bemutatót.
| 2023. ápr. 26. szerda 16:12 | Várvölgy
A magasabb összeg ellenére az emelkedés azonban csökkent a tavalyi értékekhez képest.
| 2022. szep. 20. kedd 17:34 | Gyenesdiás
Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a burgonyát népszerűsítő rendezvényt Gyenesdiáson.
| 2022. júl. 1. péntek 16:49 | Keszthely
A legújabb eszközöket és technológiákat ismertették a 20. fajtabemutató napon.
| 2021. júl. 2. péntek 15:39 | Keszthely
Termelőknek és partnereinek mutatta be fajtáit és burgonyatábláit a keszthelyi Burgonyakutató Állomás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.