A keszthelyi piacon árol Novák Ferenc több évtizedet. A vargányából, a természet ízletes csemegéjéből az idén kevesebbet szedett, azt mondja sok volt az eső és a csigák is "megrágták". Az igazi gombaszezon most kezdődik. A gombakedvelők és árusítók bíznak abban, hogy lesz bővenn a zalai erdőkben vargánya, "nyulica" - rókagomba, csiperke.
Már található. Gondosan válogatják is a háziasszonyok. Elrakják télire. Az ára elég borsos. A szegfűgomba kilója 3000 forint, a vargányáé 2500 forintnál kezdődik.
Bár minden gomba ehető, de csak egyszer! Tartja a közmondás. Óvatosnak kell lenni - mondja a gombaszakértő. Farkas Nikoletta tájékoztatást is ad a gyűjtőknek az őszi gombákról. S ha valaki nem biztos a "dolgában" bármikor felkeresheti s ő megvizsgálja a gombát. Az elárusító helyeken szigorúan bevizsgált gombát árulhatnak.
A csábító ínyencségek ára nem pénztárca kímélő. de most lehet kapni - mondják a vásárlók.
A gombaszezon most kezdődik, a zöldség szezon lassan a végéhez ér. A szabadföldi paprikáért, paradicsomért is sokat kell fizetni, de több kilogrammot vásárolnak az asszonyok a 300-400 forintos "hegyen termett" zöldségből. Itt a téli elrakás, befőzés ideje.
Drága a gomba, drága a zöldség, de a természet adta íz semmivel nem pótolható, semmihez nem hasonlítható.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió