Sárga rókagomba, nagy őzlábgomba, mezei szegfűgomba és vargánya is megtalálható a Keszthelyi Városi Piacon. Az elmúlt napokban szépen növekedtek ezek az erdőkben, sokat lehetett belőlük találni. Érdemes ezeket fogyasztani, mivel kiváló vasforrás, így a vérszegényeknek kifejezetten ajánlott. Sok bennük a fehérje, és olyan enzimeket és rostokat tartalmaznak, amelyek kifejezetten koleszterincsökkentő hatásúak. Számos módon el lehet a kalaposokat készíteni.
„Szeretem magam is gyűjteni, de biztonságosabb, hogyha nem tudom bevizsgáltatni, hogy itt a piacon meg tudom venni. Most vargányát néztem és szegfűgombát. Rántottába fogom tenni, a reggelimhez szeretem.” - osztotta meg Bakonyi Júlia.
Sok mérgező gombát könnyű összekeverni az ehető fajtákkal, ezért érdemes minden esetben gombaszakellenőrhöz fordulni. A piacnapon egész délelőtt érkeztek a szakemberhez azok, akik az elmúlt napokban szedtek gombát. A mérgező egyedek egy része az illatukról is megállapítható, de kinézetük is segíthet felismerni fajtáját. A kereskedelembe csak úgy kerülhetnek, ha mindet végignézte a gombaszakellenőr, de magánszemélyeknek is segít. Papp Tibor Keszthelyen 1 órán belül 4 táskányi gombát kobzott el. Tapasztalata az, hogy minden második embertől el kell valamit venni, az internet sokszor becsapja a gyűjtőket.
„Most már azért legalább 8-10 lakossági bevizsgálás van naponta, van, amikor jóval több is. Van mit elvenni tőlük. Tehát nagyon sokan behozzák a sárguló csiperkét, világító tölcsérgombát és a hasonló fajokat, amiket ugye alapvetően összetévesztenek vagy rókagombával vagy egyéb más hasonló ehető csiperkékkel. És innentől kezdve ugye nekünk el kell venni tőlük. Valaki ugye nem örül ennek, de vissza sajnos nem adhatjuk ezeket a mérgező gombákat.” - ismertette Papp Tibor gombaszakellenőr.
A szakemberek azt tanácsolják, minden esetben vizsgáltassuk be a gombát, akkor is, ha csak saját fogyasztásra gyűjtjük azokat. Soha ne együnk belőle nyersen és kerüljük a nagy mennyiséget, mert emésztési gondokat okozhat.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV