Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Minősíttessük az erdei gombákat fogyasztás előtt!
2020. aug. 5. szerda | Zalaszántó
Minősíttessük az erdei gombákat fogyasztás előtt!
A gombának mindig van szezonja, az esős idő után könnyen található belőlük az erdőkben. Egyre többen merészkednek ki a természetbe, hogy saját maguk gyűjtsék be a spórásokat. A szakértők szerint azonban fontos, hogy minden esetben végeztessünk minősítést a fogyasztás előtt, sok esetben ugyanis könnyen összekeverhetők az ehető és mérgező fajták.

A hazai erdőkben többféle gomba is terem. Ezeknek az íze lényegesen finomabb, mint a termesztett vagy boltban vásárolt példányoknak. Sokan látogatnak ki ezért a természetbe, hogy begyűjtsék ezeket a termőtesteket. A legkülönfélébb fajtákat találhatják meg a gombászók, többek között sárga rókagombát is.

Benkő Lajos gomba szakellenőr elmondta, rendkívül színes a hazai erdőkben található gombák palettája. A rókagomba mellett nagyon elterjedtek a különböző galambgombák is, melyeknek közös tulajdonságuk, hogy roppanva törnek. Legtöbbjük ehető, az egyik legízletesebb a varashátú. Ez azonban nagyon könnyen összetéveszthető a mérgező gyilkos galócával, így csak akkor szedjük le, ha biztosak vagyunk az azonosításában. Gombászni egyébként bárki mehet, azonban bizonyos szabályoknak eleget kell tenni. Figyelembe kell venni többek között azt, hogy 9 óra előtt a vadászati utánkeresés miatt nem ajánlott az erdőbe menni.

„Az állami erdőkbe meg különösen fontos ezeket a szabályokat betartani, ahol intenzív vadászat folyik. Hogy amíg az utánkeresés folyik, addig nem kell bemenni. A gombagyűjtésre vonatkozó szabályok pedig úgy szólnak, hogy saját használatra mindenki 2 kilogramm gombát gyűjthet saját használatra, amit egyébként nem értékesíthet.”

A gomba szakellenőr hozzátette, azok, akik kereskedelmi mennyiséget szeretnének gyűjteni, az erdő tulajdonosától vagy annak haszonélvezőjétől engedélyt kell kérni. A gombákat forgalomba hozatal előtt mindenképpen szakellenőrrel kell minősíttetni. Benkő Lajos a gombászoknak azt ajánlja, hogy a gyűjtéshez kosárral menjenek, ne pedig nejlonzacskóval, a termőtestek ugyanis jobban tudnak így szellőzni. Kiemelte azt is, hogy a spórásokról a földet a helyszínen kell megtisztítani, hogy a lemezek közé nem kerüljön szennyeződés, ezt ugyanis később már nehéz eltávolítani.

Bár a gomba szezonja ősszel van, bármelyik évszakban találhatunk különböző fajtájúakat. Azonban a szakellenőrök felhívják a figyelmet, hogyha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyet szedtünk, mindenképpen minősíttessük azokat fogyasztás előtt. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV 

| 2022. okt. 6. csütörtök 16:43 | Keszthely
Sokan gyűjtik a gombákat, melyeket nem csak saját fogyasztásra szednek, hanem eladásra is kínálnak.
| 2018. júl. 18. szerda 17:38 | Keszthely
Főleg róka- és galambgombát kínálnak az árusok.
| 2017. okt. 25. szerda 12:16 | Keszthely
A Keszthelyi-hegységbe invitálta a Városi Piac az érdeklődőket, gyűjtés közben az ismeretek is bővültek.
| 2017. szep. 29. péntek 11:16 | Keszthely
Az ősz a gombaszezon ideje, sajnos ezzel együtt jár a mérgezésekről szóló hírek szaporodása is.
| 2014. aug. 27. szerda 13:10 | Keszthely
A sok eső ellenére is van gomba a piacokon. Az igazi gombaszezon most kezdődik.
XI. Évfolyam 8. Szám
Megjelenés: 2025. április 25.
12:00
Képújság
18:00
Sporttárs
18:32
Hargita Tv
18:52
Göcsej Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2025
20:15
Hargita Tv
20:34
Természetvédelem határok nélkül
21:00
Sporttárs
21:32
Hargita Tv
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.