Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szivárványszínű Balaton - festőverseny az Egry iskolában
2024. már. 12. kedd | Keszthely
Szivárványszínű Balaton - festőverseny az Egry iskolában
Névadójáról, a “Balaton festőjéről” emlékezett meg születési évfordulója közeledtével az Egry József Általános Iskola. Festőversenyt rendeztek gyerekek számára, amire nem csak tanulók, hanem óvodások is nevezhettek. A kisebbek meghirdetett témákból választva, előre készítették el alkotásaikat; a nagyobbak a helyszínen rajzoltak és festettek.

Az Egry József Általános Iskolában megrendezett festőversenyen dolgoznak a diákok. Egy, természetesen a Balatonról készült és kivetített képet kellett a hagyományos eszközökkel papíron megalkotniuk. A versenyre az óvodások és alsó tagozatosok előre küldték el alkotásaikat. A kiemelkedő és helyezést is elérő képeket ki is függesztették a teremben. Tóth Izabell Réka sajátos helyzetű: negyedik osztályos művészeti iskolás, így rajzolhatott a helyszínen, de képet is küldött be. Öt választható témából ő a “Balaton tündér”-t rajzolta meg. "Először beugrott egy ötlet, de aztán még egy ötlet beugrott, ami nekem sokkal jobban tetszett. Azt nekiálltam felvázolni a lapra, és ott már rájöttem, hogy ez szép lesz. Aztán nekiálltam vízfestékkel rajzolgatni, festeni, és akkor láttam, hogy nagyon szép lesz. Aztán folytattam tovább. Erősebb színekkel is rámentem, hogy a sötétebb részek látszódjanak. A végén még temperával is rámentem" - mesélte el az alkotás folyamatát.

A rendezvényt Egyed Tihamér, a verseny szervezője és Tóth Éva igazgató nyitotta meg. A környékbeli iskolákból jelentkező résztvevők számára kis műsorral is kedveskedtek a helyi tanulók. Az intézményben 2003 óta van művészeti képzés, néhány évvel később pedig elindították a festőversenyt is. "A 'Szivárványszínű Balaton' festőversenyünket minden évben március közepén rendezzük meg, ezzel emlékezünk iskolánk névadójára, Egry Józsefre. Mindig a Balatonhoz köthető témát adunk a gyerekeknek, amely alapján készítik el az alkotásokat. Míg az alsó tagozat és az óvodások beküldik a pályamunkákat, addig az 5., 6., 7., 8. korcsoport pedig itt fest nálunk helyben tájképet, csendéletet" - tudtuk meg az igazgatónőtől.

A rajzok, festmények közös jellemzője, hogy a Balatonhoz kapcsolódik a témájuk. Egry József festő 1883. március 15-én született. Rá emlékezik a tanintézet a területi versennyel, amelyet keszthelyi és környékbeli iskoláknak, óvodáknak hirdetnek meg. Elsősorban mese, illetve mondafeldolgozás a feladat: például a Balaton keletkezése, a visszhang, a kecskeköröm, a hableány, a balatoni igazgyöngy képi ábrázolása. Az alkotásokat pedagógusokból és szülőkből álló zsűri értékelte.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Megújult Szendrey Júlia szülőházának a kerítése.
| 2023. júl. 24. hétfő 09:58 | Cserszegtomaj
Immár XIII. alkalommal nyílt meg Takács Ferdinánd festőművész otthonában a MŰSZAK kulturális piknik.
| 2023. már. 16. csütörtök 17:09 | Keszthely
Történelmi visszatekintés és festőverseny is szerepelt az Egry iskola ünnepi programján.
| 2020. szep. 4. péntek 19:07 | Keszthely
Tantermek, folyosók újultak meg a Vajda János Gimnáziumban.
| 2020. jún. 19. péntek 19:07 | Gyenesdiás
Újra együtt alkotnak Gyenesdiáson a festőszakkör tagjai.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.