Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Egy héten át alkotnak a festők Reziben
2024. okt. 15. kedd | Rezi
Egy héten át alkotnak a festők Reziben
Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Alkotótelepet Reziben. Az egyhetes programra ezúttal is érkeztek művészek hazákból, illetve Törökországból és Szerbiából is. A tervek szerint mindenki két festményt készít, ebből az egyik Rezi valamelyik részét ábrázolja. A művésztelep jó alkalom az ismerkedésre, a barátságok ápolására is.

Vasárnap érkeztek az alkotók a rezi Laky Demeter Turistaházba. A szervező Rezi Várbarátok Köre Egyesület minden évben lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők körbejárják a települést, inspirálódjanak, így volt ez az idén is. Sokakat nem Rezi ikonikus helyszínei, hanem az utcaképek, az őszi táj változatossága ihlette meg, így ezeket veti vászonra a következő napokban. A művésztelep jó helyszíne a találkozásoknak is.

„Nekem azért jó, mert újra találkozom a barátaimmal, legfőképpen azért, meg egy kicsit otthonról kiszabadulok, aztán föltöltődök sokszor témával. Általában észreveszem, hogy otthon sokkal jobban dolgozom tábor után, mint előtte vagy egész évben. Itt meg aztán téma van tényleg a faluban.” - mondta az egyik alkotó, Kovács Sándor.

Az alkotótelepen nincs sem technikai, sem anyaghasználati megkötés. A résztvevők többsége már jól ismeri egymást, hiszen számos hasonló programon találkoztak már, de mindig csatlakoznak újak is a csapathoz. A művészek egymást is inspirálják, illetve tanácsokkal is segítik a másikat. Többek mellett Illésné Major Julianna nem csak a hazai, hanem külföldi művésztelepek rendszeres vendége, de úgy látja mindegyikben közös az a törekvés,  hogy a művészet közel kerüljön az emberekhez.         

„Nagyon ráfér a mai világra, hogy a művészetet kezeljük azon a szinten és azon a helyen, ahova való, hisz a művészet csak az ember sajátja. Az ember képes művészi alkotások létrehozására, akkor ezt becsüljük meg emberi mivoltunkban. Nem mindig sikerül, a társadalom ilyen-olyan problémák miatt néha megfeledkezik erről, ezekre is jók ezek a művésztelepek, meg a festmények hasznosítása, hogy erre emlékeztessen bennünket.” - tette hozzá egy másik alkotó, Illésné Major Julianna.

A szervezők terve az, hogy jövőre kiadnak egy falinaptárt, amelyben minden hónaphoz más-más festményt rendelnek hozzá. Emellett az elmúlt években számos alkalommal adtak ajándékba olyan alkotásokat, amelyek itt készültek. Rezinek kiemelten fontos a művészet pártolása, ezért hozták létre ezt az alkotótelepet is. Ez a törekvés a művészeknek is fontos, hiszen így nem csak a település, hanem az alkotók neve is benne van a köztudatban.

„Reziben legyen egy ilyen telep, ahol folyamatosan tudunk megörökíteni olyan dolgokat, ami az utókor számára mindenképpen hasznos és fontos. Fontos a kapcsolattartás, fontos, hogy ezekkel a művész emberekkel éveken keresztül, meg még az újakkal is tartsuk a kapcsolatot. Azt gondolom, egy település életében ez nagyon jó dolog, hogyha létezik egy ilyen.” - tájékoztatott Tafota Istvánné, a Rezi Várbarátok Köre egyesület elnöke.

A rezi alkotótelepen hagyomány, hogy a program végén kiállítást szerveznek az elkészült munkákból. Így lesz ez az idén is, pénteken 18 órakor nyílik meg a telep záró tárlata.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2020. aug. 25. kedd 14:16 | Keszthely
A Gemenci Alkotótelep művészei mutatkoznak be a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában.
| 2020. júl. 20. hétfő 15:57 | Cserszegtomaj
A jubiláló művésztelep a járványhelyzet miatt zajlik virtuális formában a legnagyobb közösségi oldalon.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A “Balaton festőjéről” emlékezett meg születési évfordulója közeledtével az Egry József Általános iskola.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Megújult Szendrey Júlia szülőházának a kerítése.
| 2023. júl. 24. hétfő 09:58 | Cserszegtomaj
Immár XIII. alkalommal nyílt meg Takács Ferdinánd festőművész otthonában a MŰSZAK kulturális piknik.
09:30
Objektív
10:00
Ludovika TV
11:00
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Természetvédelem határok nélkül
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.