Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Az iskola névadójára is emlékeztek a nemzeti ünnepen
2023. már. 16. csütörtök | Keszthely
Az iskola névadójára is emlékeztek a nemzeti ünnepen
A keszthelyi Egry József Általános Iskola és AMI március 15-én nem csupán az 1848/49-es forradalom és a szabadságharcra emlékezik. Az iskola névadója, Egry József is ezen a napon született. A Balatoni Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozásra, az iskolában és óvodákban rajzversenyre hívták a gyerekeket a Szivárványos Balaton elnevezésű hagyományos programon.

A Balatoni Múzeumban az Egry iskola  alsós tanulóinak egy csoportja ismerkedett a régi fegyverekkel Németh Péter múzeumigazgató segítségével. Nem csak előadást hallgattak Petőfi Sándorról és a szabadságharcról. Az élményszerű tanórán lehetőség volt kézben tartani a szablyát, kardot, az egykori huszárok fegyvereit. A múzeum évről-évre helyszínt biztosít az iskola ünnepi programjának, amihez kapcsolódik egy festőverseny is.

"Idén a témát is a Balatoni Múzeum adja, hiszen az 1848/48-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódik. Hiszen idén 200 éve, hogy megszületett Petőfi Sándor, úgyhogy erre is emlékezünk és így ebben a témában tartunk foglalkozásokat a legkisebbeknek. Óvodás korosztály is van ill. az általános iskolásoknak is több korosztály van."- mondta Németh Péter igazgató.

Az Egry József Általános iskolában, gyermekrajzok díszítik a rajzterem falát. A tanulók névadója, a Balaton festője Egry József is a jeles napon, március 15-én született. Évről –évre rajzversenyt hirdetnek a város és környéke óvodásainak és iskolásainak.

"Ebben az évben viszont ez a festőversenyünk egybeesik Petőfi születésének 200. évfordulójával, ezért úgy gondoltuk, hogy összekötjük a festőversenyünket most a „48-as eseményekkel ill. Petőfi emlékével. Ehhez kapcsoltuk hozzá a múzeumpedagógiai foglalkozást, mert úgy gondoljuk, hogy a gyerekek motiválása, az adott témában való elmélyülése jó ahhoz, hogy minél jobban ki tudják fejezni magukat."- nyilatkozott az iskola igazgatója Tóth Éva.

Az iskola rajztanára a verseny résztvevőinek elmondta a feladatot. Mindenki szabadon választott technikával dolgozott. Az első osztályos Vajk ceruzával rajzolt. "ami a képen meg fog jelenni, az egy kard, amit a magyarok használtak. A másik ami a képen fog szerepelni, az egy …a neve most nem jut eszembe/Hogy néz ki?Arra emlékszel?/ Igen egy szuronyos puska"- mondta el Rosta Vajk.

Vajk barátja, Ignác el is mondta, miért azt a puskát rajzolták a versenyen. Kálovits Ignác  akövetkezőt mondta.

"Azért egy szuronyos puskát rajzolok, mert arról sokat is tudok, meg szeretem a lövő fegyvereket, de még a képen meg fog jelenni egy pisztoly és ha kifér egy kard is."

A Szivárvány színű Balaton elnevezésű, hagyományos rajz és festőversenyen Keszthely és térségéből, több korcsoportokban  három óvoda és öt általános iskola vett részt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A “Balaton festőjéről” emlékezett meg születési évfordulója közeledtével az Egry József Általános iskola.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Megújult Szendrey Júlia szülőházának a kerítése.
| 2023. júl. 24. hétfő 09:58 | Cserszegtomaj
Immár XIII. alkalommal nyílt meg Takács Ferdinánd festőművész otthonában a MŰSZAK kulturális piknik.
| 2020. szep. 4. péntek 19:07 | Keszthely
Tantermek, folyosók újultak meg a Vajda János Gimnáziumban.
| 2020. jún. 19. péntek 19:07 | Gyenesdiás
Újra együtt alkotnak Gyenesdiáson a festőszakkör tagjai.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.