Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Idén is MŰSZAK-ban az alkotók
2023. júl. 24. hétfő | Cserszegtomaj
Idén is MŰSZAK-ban az alkotók
Immár tizenharmadik alkalommal találkoznak egymással Takács Ferdinánd festőművész otthonában a környék vizuális alkotói, irodalmárai. A hétvégétől festők, szobrászok, grafikusok, költők alkotnak a táborban. Idén egy elhunyt művésztársukra emlékeznek.

Zenés betétekkel, verssel színesítették az idei cserszegtomaji kulturális piknik, a MŰSZAK megnyitó ünnepségét. Többnyire olyan művészek érkeztek a nyári táborba, akik már több évtizede járnak ide. A nagykanizsai Domina Zsóka képzőművész már a kezdetek óta látogatja a programot. Így fogalmaz: "Mindig jó meleg volt, mert mindig ugyanebben az időszakban volt az alkotótábor. Igaz, hogy azóta az emberek már változtak. Sokan elmentek - már föntről nézegetnek bennünket. Többen nem tudnak jönni a szomszédban kialakult helyzet miatt, nagyon sok barátunk van ott is. Mindig jönnek az újak, fiatalok, és ami a korábbi alkotótáborra is jellemző volt, meg azt gondolom, hogy a mostanira is, hogy az ember mindig tanul a másiktól."

Idén Marcelle Vallon Basilides festményeiből nyílt kiállítás. A svájci származású művésznő - tavaly bekövetkezett tragikus haláláig - rendszeresen látogatta az alkotótábort.

"A képek nézésénél a legmegfelelőbb szó a belefeledkezés. Távlatok, mélységek és magasságok, fények és árnyak jelennek meg a mindenséget ábrázoló képeken" - Cséby Géza irodalomtörténész fogalmazott így a kiállításon látható képekről. A művésznő több, mint húsz éve élt férjével Cserszegtomajon. A kiállított képek felett az idei tábor jelmondata is olvasható: “Törékeny természetben, törékeny emberiség.”

Takács Ferdinánd, a MŰSZAK alapítója így látja: "Azt hiszem, ez nyitott kérdés bárki előtt, aki gondolkodik és körbenéz a világban, hogy mi zajlik most. Az emberiségnek egy kicsit össze kéne szedni magát. Különleges lehetőséget kaptunk azzal, hogy Marcelle Vallon Basilides képeiből tudtam válogatni, aki részese volt a műszak alapításának, de sajnos nemrégen elhunyt. Neki ezzel tisztelgünk is, az emlékének is."

Takács Ferdinánd és felesége, Szencz Lívia birtokán az alkotómunka a hétvégén kezdődött meg. Összesen harmincöt festő, szobrász, grafikus és költő vesz részt a programon. Hazánkon kívül Erdélyből, Kárpátaljáról, Vajdaságból, Bécsújhelyről érkeztek a művészek a csütörtökig tartó kulturális piknikre.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
| 2023. júl. 27. csütörtök 15:28 | Cserszegtomaj
Kiállítással zárták a “Művészek Szabad Alkotóközössége”, azaz a MŰSZAK tizenharmadik táborát.
| 2022. nov. 15. kedd 16:39 | Keszthely
Megnyílt a Művészek Szabad Alkotóközösségének kiállítása a Balatoni Múzeumban.
| 2022. júl. 29. péntek 15:40 | Cserszegtomaj
Kárpátaljai és ukrán festőművészek és szobrászok vettek részt a 12. MŰSZAK alkotótáboron.
| 2022. júl. 25. hétfő 17:34 | Cserszegtomaj
Zajlik a Művészek Szabad Alkotóközösségének cserszegtomaji tábora, azaz a Műszak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.