A milotai mézes grillázstortát nem könnyű elkészíteni. Sok apró összetevőből áll, ami megnehezíti a torta sütését. Augusztus 20-án az ország több cukrászdájában is meg lehet kóstolni a grillázstortát.
A tojásfehérjét kemény habbá kell verni, majd hozzá kell adni a sárgáját, a lisztet és a diót. Ezt ki kell keverni, ebből lesz a torta tésztája. A szigorú szabályok miatt kameránk előtt a cukrász nem árulhatta el az összes hozzávalót, de a fontosabbakat igen. A torta tésztájának meghatározó hozzávalója a grillázs.
A kikevert masszából tortalap formát kell kialakítani, majd 8 percre a sütőbe kell rakni. A grillázstortába kétféle krém kerül. Fontos hozzávaló a dió és a méz. A praliné krémre jön egy réteg diós krém, majd egy másik torta lap, aminek a tetejére egy vaníliás, mézes krémet kell kenni.
Miután összeálltak a rétegek, a tortát 20 percre hűtőbe kell tenni, hogy jól megdermedjen. Ezután kapja meg a torta a külső mázat, a karamellás borítást. Ahhoz, hogy a máz jól megkössön, egy éjszakára hűtőbe kell tenni a tortát. A megdermedt tortát óvatosan kiszedjük a tortaformából és jöhet a díszítés. Az oldalára apróra tört grillázs kerül, a tetejére pedig diós roppanós lapocskák.
Oláh Nikoletta cukrász szerint az idei országtortát nem könnyű elkészíteni.
Idén is lesz diabetikus ország tortája, a ribizlihabos almás réteges torta. A milota mézes grillázs torta a grillázs miatt nagyon édes.
Augusztus 20-án országszerte több cukrászdában is meg lehet majd kóstolni a milotai mézes grillázstortát, az idei év országtortáját. De a legtöbb helyen megtalálhatóak lesznek az előző évek ország tortái is.