Mandulalisztből, tökmagolajjal és joghurttal készült piskótatészta az alapja az idei országtortának. A Jordanics Cukrászdában napok óta sütik, keverik, melegítik és hűtik a torta alkotórészeit. Ez az év legmunkásabb időszaka a cukrászoknak, akik számára igazi kihívás minden évben új technológiákkal és alapanyagokkal elkészíteni a tortát.
„Éjjel-nappal tortát sütünk. Nyolcasával, tízesével, hogy mire a közönség bejön, addigra megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljon az országtorta. Az idén ez egy nagyon különleges ez a tökmag és az édes vaníliás krém keveredése. Egy nagyon pikáns, nagyon érdekes ízt ad. Szerintem meg fogja osztani az embereket, aki a tökmagot nem tudja elképzelni édes mivoltában, annak nem biztos, hogy ízlik, de alapvetően egy nagyon finom torta.” - árulta el Bertalanné Varga Ildikó, a Jordanics cukrásza.
A piskótaalapra fehércsokoládés krém kerül, majd egy tökmagpralinéval kevert ropogós réteg következik. Az édes ízeket egy fanyarkás málnazselé ellensúlyozza, mely különleges színkombinációt is eredményez az édességnek. A tortára végül egy úgynevezett glazing kerül, a zselés réteget szintén tökmagolaj bolondítja. Végül tejszínhab, fehércsokoládé és darált, pirított tökmag díszíti az édességet.
„Negyven-ötven tortánál kevesebbet még soha nem kellett készíteni, a népszerűbbekből elértük a száz tortát.” - mondja tapasztalatait az országtortákról Lóth Zoltán. A Jordanics Cukrászda a kezdetek óta készíti és kínálja hazánk tortáját. A kézműves cukrászdának ez nagy kihívás, de örömmel vállalják a feladatot.
„A receptet július végén kapjuk meg e-mailben egy kód alapján, mint a Cukrászszövetség tagjai. Aztán elkezdünk rákészülni, aztán elkezdenek rákészülni a kerekedők is, akik ezzel foglalkoznak, tehát a sorrend nem biztos, hogy jó. Soha nem vagyunk időben, mindig az utolsó napok a legrohanósabbak, de 19-étől már állunk elébe, ha valaki szeretne fogyasztani, teljesen hivatalosan 20-ától fogjuk ezt értékesíteni.” - mondta el a cukrászda tulajdonosa.
Az Őrség Zöld Aranya receptje házi sajtolású tökmagolajat és a legkiválóbb alapanyagokat ír elő. Ezeket a résztvevő cukrászdáknak követnie kell. A szakmai zsűri egyébként idén 43 torta közül választotta ki a Magyarország Tortáját.
A cukorbetegeknek és a diétás étrenden élőknek sem kell szomorkodniuk, az idei esztendőben is megválasztották a Magyarország Cukormentes Tortáját is.Az Áfonya Hercegnő fantázianévre keresztelt tortából egy szelet mindössze 8,8 gramm szénhidrátot és 228 kilokalóriát tartalmaz. A budapesti Tortavár Cukrászda mestere, Pechtol Zsolt áfonya, szeder, ribizli, joghurt és mandula felhasználásával készítette tortáját.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV