Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Borász szakemberek találkoztak egymással
2023. szep. 8. péntek | Cserszegtomaj
Borász szakemberek találkoztak egymással
Szőlőfajta bemutatóval, borkóstolóval egybekötött szőlészeti-borászati találkozón vettek részt az ágazat szakemberei Cserszegtomajon. A szőlőtermesztés aktuális helyzetéről, a növény betegségeinek megelőzéséről, az öntözéséről és a szüretről tanácskoztak a szakmai napon.

Az idei szőlő bizonyos fajtáinak a szedése még csak ezután kezdődik, a java még a tőkén van. Ám a szüret elkezdődött. A nyár csapadékosabb volt a vártnál, ami kihívás elé állítja a szakembereket. A szőlőoltványokban is küzdőttek az elemekkel. Magyarósi Tibor szőlő szaporítóanyag és oltvány termelő így látja: "Nagyon nehéz évünk volt. Négyszer úsztunk el a szőlőoltványban, tehát szó szerint a szivattyúkkal kellett leszívatni a területről a vizet. Ez négy alkalommal meg is történt. A növényvédelem borzasztó nehéz volt. Hetente kellett permeteznünk. Volt, mikor 60-70 milliméteres csapadékot kaptunk egy-egy alkalommal, és igazi nagy kihívás volt a növény védelme. Ez a probléma sajnos nem csak itt mutatkozik meg, hanem a szőlőkben is."

A résztvevők számára a különféle szőlőfajták kóstolására is biztosítottak lehetőséget. Helyi nemesítésű piros-, valamint csemegeszőlő egyaránt volt a tálakon - a közismertebb, régebbi fajtákkal együtt. A Szőlészeti és Borászati Intézet igazgató-helyettese, Varga Zsuzsanna ezek nemesítéséről, a rezisztencia-kutatásról is beszélt: "Nagyon-nagyon bonyolult, és ma már azt mondhatnám, hogy szinte biotechnológiai eszközökkel zajló folyamat a teljes rezisztencia vagy a hosszú távú rezisztencia elérése. Amit mi ilyen kisebb volumenben meg tudunk tenni, az inkább a szelekció, de ezzel is tudunk javítani. Minőséget, érési időt számunkra kedvezőbbé tudunk tenni, mennyiséget javítani vagy rontani, illetve a rothadás ellenállóságot tudjuk belecsempészni a klónjainkba."

A szakmai találkozó során a legkorszerűbb, önjáró és vontatott típusú szőlőkombájn gépeket is megismerhették a résztvevők. A rendezvényt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa és a Szőlészeti Borászati Intézet szervezte. Szabó Péter általános főigazgató-helyettes, egyetemi oktató elmondta: "A mai alkalomnak a legfontosabb előadása a szőlőfajta bemutató volt, hiszen itt Karcsi bácsinak [Bakonyi Károly - a szerk.] az örökségét visszük tovább, és leginkább a fehérbort adó szőlőfajtáknak a bemutatására került sor. Tehát ez az egyik legfontosabb tevékenységünk a keresztezéses nemesítés, illetve a klónszelekció. Tehát itt bemutatásra kerültek a saját fajtáink, úgy mint a Cserszegi Fűszeres, a Rozália, a Pátria, a Corvinus, a Nektár, illetve a legújabban nemesített, vörösbort adó szőlőfajtánk is, a Messiás."

A találkozó zárásaként bemutatót tartottak az egyetem saját nemesítésű boraiból. Az érdeklődők az öntözési lehetőségekről, a precíziós gazdálkodás adta lehetőségekről, a támogatási rendszerekről, illetve a különböző tápanyag-utánpótlás lehetőségeiről is beszélgettek egymással.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2023. aug. 4. péntek 18:22 | Keszthely
Lombár Gábor körlevélben figyelmeztette az érintett települések vezetőit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.