Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Szüreti felvonulás volt Reziben
2023. szep. 12. kedd | Rezi
Szüreti felvonulás volt Reziben
A falu apraja-nagyja megmozdult Reziben a szüreti felvonuláson. Nincs sok idő az ünneplésre, hiszen sok a munka a szőlőben és a pincékben. Egyes gazdák már szüreteltek olaszrizlinget is, de most még inkább csak a korai fajtákból nyertek mustot. A minőséggel elégedettek, de mennyiség elmarad a tavalyi évtől.

Kisvasúttal, traktorokkal, lovaskocsikkal tarkítva vonult végig a szüreti menet Reziben. Rizlingországban mindenki a betakarítás kezdetét ünnepelte. Olaszrizling és Bianka szőlő levét préselték ki a helyi borászok. 16-17-es cukorfokra becsülték a mustot a termelők. Bárki megkóstolhatta a hegy levét. 

„Nagyon finom, nagyon, kóstoltuk. Nagy örömmel vagyunk itt, örülünk hogy itt lehetünk és örülünk, hogy ilyen rendezvényeket tartanak és, hogy a hagyományt őrzik itt Magyarországon. És azt szeretném mondani, hogy szeretnénk ha ez így folytatódna” - nyilatkozta a családjával érkező Gazsi Adrienn. 

A szüreti menet a falu több pontján megállt. Helyi és környékbeli művészeti csoportok, néptáncosok, óvodások adtak műsort. Ahogy más szőlőtermő vidékeknek, így Rezinek is ez a legnagyobb ünnepe. A községben több évtizedes hagyomány a felvonulás. A helyeik azt vallják, nagy kincsük a szőlőhegy.

Tafotáné Cserép Gabriella művelődésszervező: „Mindenképpen a hagyományőrzés nagyon fontos szerepet tölt be. Azt gondolom, mind, akik itt vagyunk, mind lokálpatrióták vagyunk és nagy értékünk a szőlő, nagy kincsünk a szőlőhegy. Ezt mindenképpen meg kell őrizni és ezért mindenki – azt gondolom – hogy szívesen hadba áll és ilyenkor megmozdul.”

Szépen sárgul a napfényben az olaszrizling. Ezeket a fürtöket várhatóan három hét múlva takarítják be. Rezit Rizlingországnak is nevezik. A talajadottságoknak köszönhetően változatos ízvilággal készítik ebből a szőlőből a bort az itteni pincékben. Szinte nincs olyan gazda, akinek ne lenne olaszrizlingje.

„Az Irsait, a Cserszegi fűszerest – akinek volt – azok már leszedték. Aránylag meg vannak elégedve a cukorfokkal. A mennyiség az sajnos szinte a fele, csökkent a mennyiség az idén” - tudtuk meg Bellér Ferenctől, a Rezi Szőlész-borász Egyesület elnökétől. 

Magyarországon, így a Balaton-felvidéken is egyre kevesebb a szőlő. Az átlaghoz képest Reziben még több család borászkodik. A községben 15 hektár bejegyzett ültetvény van, de többen a kiskertekben is termesztik ezt a gyümölcsöt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jan. 31. szerda 15:46 | Rezi
A település elsősorban az elkészült beruházások és programok minőségének megőrzésére helyezett hangsúlyt.
| 2023. aug. 15. kedd 14:43 | Rezi
A teljes szőlőhegyoldalt ellepte estére a filmnéző közönség.
| 2023. júl. 25. kedd 18:00 | Rezi
Idén júniusban vették birtokba az állami területet, ahol jövőre már barakkokat szeretnének építeni.
| 2023. júl. 3. hétfő 17:51 | Rezi
Rizlingország Ünnepére hívták a vendégeket a rezi szőlősgazdák.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.