Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Várvölgyön és Reziben is járták a pincéket
2024. jan. 23. kedd | Rezi/Várvölgy
Várvölgyön és Reziben is járták a pincéket
Reziben és Várvölgyön is járták a pincéket Vince nap alkalmából. Mindkét településen mintegy 80-100 érdeklődő vett részt a hagyományos rendezvényen. A programhoz a borászok is szívesen csatlakoztak, a finom nedűk mellett harapnivalóval is várták a látogatókat. A szokásnak megfelelően a szőlővesszőket is megáldották.

A Gyenesi Dalárda regöléssel szórakoztatta a rezi pincéket járó közönséget. Az első állomás az önkormányzat pincéje volt, ahol reggelivel – hurkával, kolbásszal, szalonnával – várták a résztvevőket. A programra nemcsak a környékről, hanem például a megyeszékhelyről is érkeztek vendégek.

„Második alkalommal érkeztünk a rezi pincejárásra a barátainkkal. Rendkívül szép idő van, a borok csodálatosak, nagyon jól érezzük magunkat és legközelebb is el fogunk jönni.” - mondta egy résztvevő, Bajnóczi Róbert.

A szőlővesszőket Kiss László esperes áldotta meg. A Vince-napi vesszővágáshoz néphagyomány is tartozik. Úgy tartották, hogy azokat vízbe kell állítani, és a rajtuk található rügyek számából lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. Az eseményen Dr. Brazsil József Vince életét és kultuszát elevenítette fel. A pincejárást minden évben a Szőlész-Borász Egyesület szervezi.

„Ez a borosgazdáknak az első rendezvénye, az év eleji nyitórendezvénye. Hagyományőrző egyesületként kötelezőnek tartjuk, hogy ezt mi mindig megszervezzük. Helyenként más-más pincéknél, ahol most vagyunk, ez az önkormányzatnak a pincéje, és innentől fogunk tovább menni egy kis boros túrára.” - emelte ki Szalai Zoltán, az egyesület titkára.

A reziek négy pincét látogattak meg az idei túra során. Mindenhol muzsikával, étellel, és természetesen itallal kínálták a vendégeket.

Jó hangulatban telt a pincejárás Várvölgyön is. Itt hat csapat járta a szőlősgazdák birtokait, köztük nagyon sok volt a fiatal. A januári rendezvényt immár nyolcadik alkalommal szervezték meg a településen.

„Első alkalommal vagyok itt, ismerősök által. Eddig nagyon tetszik, nagyon finomak, amiket eddig ittunk. Ittunk forralt bort eddig meg most fehér bort. Én nagyon szeretem az ilyen programot, mert sokat sétálunk, meg látjuk a környéket, ami szép.” - mondta egy résztvevő, Csali Tibor.

Várvölgyön mindig másik útvonalat követve járják végig a szőlődűlőket. A gazdák örömmel kínálják boraikat a látogatóknak, de természetesen a pálinkák is előkerülnek. A rendezvény jó alkalom a közösségépítésre, az előregisztrációnak köszönhetően a csapatokat is úgy állítják össze, hogy hasonló korosztályú vendégek túrázzanak együtt.

„A pincék száma változó, nagyon nagy a zártkerti részünk, és ezért minden évben másik körön megyünk, ez négyévente ismétlődik. Most már nyolcadik alkalommal jöttünk össze, tehát most értünk másodszor végig a körön. Most csak két pince van az útvonalon, és két kitelepült forralt boros, boros állomás.” - tájékoztatott Barcza Balázs, Várvölgy polgármestere.

A pincejárásnak az időjárás is kedvezett, ragyogó napsütésben, száraz időben zajlott a program. A gazdák bíznak benne, hogy a csapadék elmaradása ellenére is tele lesznek a pincék az idén is.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

| 2022. jan. 25. kedd 10:05 | Rezi
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
| 2020. jan. 28. kedd 16:11 | Várvölgy
A várvölgyi rendezvény évről évre népszerűbb, melyre a környékbeliek is szívesen ellátogatnak.
| 2019. jan. 28. hétfő 16:12 | Keszthely
Fennállásának két évtizedes jubileumát ünnepelte a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete.
| 2020. jan. 20. hétfő 14:26 | Rezi
10. alkalommal látogatták végig a pincéket és kóstolták meg a borokat a rezi szőlősgazdák.
| 2017. jan. 24. kedd 17:47 | Rezi
Hat pincénél várták jó borokkal és finom falatokkal a vincézőket Reziben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.