Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A diási, vonyarci pincék titka
2023. nov. 16. csütörtök | Vonyarcvashegy
A diási, vonyarci pincék titka
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója. Bár korábban már volt egy bemutatója a kis könyvnek, az egykori “Tavernában” is megismerkedhettek vele az érdeklődők.

A Helikon Taverna a Festeticsek idején a környék borászati központja volt. Itt dolgozták fel a szőlőt és olyan bor készült belőle, ami nem csak hazánkban, hanem külföldön is keresett volt. Az egykor diási terület ma Vonyarcvashegyhez tartozik.

Gál Lajos polgármester köszöntötte azokat, akik a gyenesdiási monográfia sorozat következő kötetének bemutatójára érkeztek az egykori Taverna épületébe. Az “Adatok a diási uradalmi szőlő történetéhez” című könyvecskéből az érdeklődő megtudhatja: mikor, hogyan telepítették a gyenesi és diási szőlőket, mi ennek a története, és hogyan került mindez Vonyarcvashegyre. "Ebből megismerheti Keszthely és környékének egy történetét. Annak egy szeletét, ami a földművelésre vonatkozik - mert azért itt van várostörténet is. Nem véletlen, hogy ez a terület 1846-ban még Keszthelyhez tartozott. Akkor csatolták át, akkor hozták létre Vonyarcashegyet és Gyenesdiást, akkor jött létre Cserszegtomaj is" - nyilatkozott a szerző, Müller Róbert, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója.

Müller Róbert számára az “Adatok a diási uradalmi szőlő történetéhez” című könyv megíráshoz az adott inspirációt, hogy a Balatoni Múzeumban rengeteg Festetics boroscímkét talált, és mind diási bort hirdet. Ennek a hátterét kezdte kutatni. Elmondása szerint körülbelül fél évig tartott a munka és már két évvel ezelőtt kiadásra készen állt a kötet. Gyenesdiás Önkormányzata büszke arra, hogy kilenc nagy monográfia kötet után közel ugyanennyi kis monográfia, füzetecske jelenik meg. Gál Lajos polgármester hozzátette: "Ez azt jelenti, hogy nagyon termékeny az író-szerző közösség a településen, akik foglalkoznak a helytörténettel és azzal a kutatással, amire büszke a közösségünk. Onnan indult egy középkori faluból Gyenesdiás, de talán mondhatnánk Falud, Gyenes, aztán Diás; majd pedig hegyközségi múlttal rendelkező településekké váltak. Aztán egyesültek 1840-ben, de akkor már csak Gyenes és Diás, és aztán Gyenesdiásként elhíresült a Festetics szőlőbirtok."

A terület mindig is híres volt arról hogy itt kiváló borok készültek. Ilyen volt a diási rizling és szürkebarát, de sok régi magyar fajta létezett, amelyeket elfeledtünk. Kijelenthető, hogy a szőlőkultúra diási és vonyarci története nagyon mélyen gyökeredzik.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2022. okt. 4. kedd 17:00 | Vonyarcvashegy
Kovács Kati is fellépett a Vonyarci Búcsún és Falunapon. Sokan voltak kíváncsiak az énekesnőre.
| 2014. júl. 24. csütörtök 16:55 | Vonyarcvashegy
Megtelt a falu a 21. Boros Forgatagra. Öt napon át mulatnak Vonyarcvashegyen.
| 2022. jan. 27. csütörtök 12:17 | Vonyarcvashegy
Az alkotótelept 11. alkalommal szervezték meg, a meghívott festők öt napon át dolgoznak.
| 2021. jún. 29. kedd 13:56 | Vonyarcvashegy
A 200 éves Helikon Tavernába szervezte ünnepségét a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend.
| 2013. okt. 28. hétfő 17:09 | Vonyarcvashegy
Megnyílt a Borászati és Gasztronómiai Kiállítótér, mely modern eszközökkel mutatja be a szőlészet világát
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Keszthelyi Szemmel
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.