Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Álomvilágot alkotnak a Helikon Taverna Művésztelep meghívottjai
2022. jan. 27. csütörtök | Vonyarcvashegy
Álomvilágot alkotnak a Helikon Taverna Művésztelep meghívottjai
Öt napon keresztül alkotnak a meghívott művészek Vonyarcvashegyen. 11. alkalommal szervezték meg a Helikon Taverna Nemzetközi Művésztelepet, ahová itthonról és külföldről is érkeztek alkotók. Az idei telep témája az álom, de sokakat inspirál a Balaton vagy a téli táj is. A művészek péntekig festenek a Festetics Tavernában.

Az álomvilág a témája a XI. Helikon Taverna Nemzetközi Művésztelepnek. Az alkotók saját gondolataikat, elképzeléseiket mutatják meg a vásznon, de az öt nap alatt egymást is folyamatosan inspirálják. Az alkotótelep meghívásos alapon működik, a résztvevők többsége már rendszeres vendég a programon. Major Lajost a környéken faszobrairól ismerik, kevesen tudják, hogy ecsetet is szívesen vesz a kezébe.

„Én elsősorban faragással, formázással, szobrászattal foglalkozom, fafaragással, de nagyon szeretek festeni is. Itt különböző technikákat alkalmazó művészek között dolgozhatok, akik a kérdésekre is nagyon előzékenyen, illetve segítőkészen válaszolnak. Megmutatják esetleg azokat a dolgokat, amivel ők alkotnak, ami számomra új, úgyhogy nagyon jól érzem magam.” - mondta Major Lajos, a művésztelep résztvevője.

A művésztelepre nem csak a környékről, hanem az ország több pontjáról és külföldről is érkeznek alkotók. Az idén két törökországi festőt is vártak, az ottani hóviharok miatt azonban ők nem tudtak Vonyarcvashegyre utazni. Az öt nap során több festmény is születik, a Balaton, a téli táj vagy a Hévízi-tó tavirózsái különösen inspirálják az alkotókat. A művészeket Serdar Ünver Álomban című verse ihlette, a meghívott festők különböző módokon jelenítették meg a tematikát. 

„Ezzel a címmel bárki bármilyen témát megfesthet, hiszen álmunkban bármi lehetséges. Ez a vers másrészt azért is érdekes lehet, mert a mondandója az, hogy álmunkban valóban minden lehet, de a felébredés után mi döntjük el, hogy mit valósítunk meg belőle.” - emelte ki Illés Major Julianna, a XI. Helikon taverna Nemzetközi Művésztelep kurátora.

A művésztelep vezetője Lichtenwaller Zoltán, aki szakértelmével, tanácsaival nagyon sokat segít az alkotóknak. A művészek akvarellel dolgoznak, ugyanis az idő rövidsége miatt ez a technika alkalmas a leginkább a gyors és hatékony munkára. A Festetics Taverna minden évben nagy örömmel ad helyszínt a telepnek.

„Nekem nagyon nagy megtiszteltetés egyébként, hogy Illésné Major Julianna szervezi nálunk ezt a festőtelepet. Tényleg egy nagyon jó érzéssel adunk mi otthont ennek az értékteremtő és már hagyományosan megrendezésre kerülő festőtelepnek. Egy kicsit öltöztetik az itt lévő épületet, az itt készült festmények, és öltöztetik a lelkünket is.” - tájékoztatott Fodor Márk, a művésztelep mecénása.

A művészek péntekig alkotnak Vonyarcvashegyen. A hagyományoktól eltérően idén nem lesz kiállítás az elkészült munkákból, de az alkotások a Tavernában maradnak. A tervek szerint ezeket később megvásárolhatják az érdeklődők.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2020. ápr. 7. kedd 13:23 | Cserszegtomaj
A Művészek Szabad Alkotóközössége nem szeretné elhalasztani a tizedik művészeti piknikjét a járvány miatt
| 2019. okt. 18. péntek 14:51 | Rezi
A településen negyedik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Művésztelepet 9 alkotó részvételével.
| 2019. júl. 22. hétfő 17:07 | Cserszegtomaj
A záró kiállításon a hagyományok szerint a résztvevők munkái mutatkoztak be.
| 2019. júl. 18. csütörtök 16:35 | Cserszegtomaj
9. alkalommal nyitotta meg kapuit a Művészek Szabad Alkotóműhelye Cserszegtomajon.
| 2017. okt. 13. péntek 17:15 | Rezi
Egy héten át alkottak a festők Reziben a II. Szent Lukács Művésztelepen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.