Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Megnyílt a MŰSZAK
2024. júl. 22. hétfő | Cserszegtomaj
Megnyílt a MŰSZAK
Pénteken délután 18 órától megnyitotta kapuit Cserszegtomajon a MŰSZAK. A Művészek Szabad Alkotóközösségének találkozóját harmincnegyedik alkalommal rendezte meg a Takács Ferdinánd és Szencz Lívia művész házaspár. A 2024.évi alkotótáborban két elhunyt művésznek- Lichtenwaller Zoltánnak és ifj.Novák Mihálynak, kiállítással állítanak emléket.

A képzőművészet és a társművészetek kedvelőit a Művészek Szabad Alkotóközössége kilállítóterében, Horváth Péter versmondó és Jen Christian Clausen zenész rövid emlékműsora köszöntötte. A kiállításon, két elhunyt művésztársra, barátra, a garabonci születésű Lichtenwaller Zoltánra és a szabadkai ifj. Novák Mihályra emlékeztek. A festőművész, tanár és az operatőr, fotográfus, lomográfus, grafikusművész életét és munkásságát Dr. Cséby Géza irodalomtörténész idézte fel, kiemelve, hogy az akvarell, pasztell, olaj, akril technika mestere Lichtenwaller Zoltán, a művészeti pikniknek a kezdetektől tagja volt. Ifj. Novák Mihály történeti fotóeljárások néhány technikájának alkalmazójaként pedig, több éven át mutatta meg a MŰSZAK résztvevőinek különleges hatású munkáit. Mint minden évben, úgy az idén is keresett az alkotói közösség egy fontos témát, amire szeretnék a figyelmet ráirányítani. 2024-ban a szabad önkifejezés igénye kapta a művészeti piknik irányvonalát. "Itt abszolút szabad emberek vannak, mert a 90%-a főiskolát végzett, de egyik sem csak a művészetéből tud megélni. Az az ember, aki a munka mellett harcol a szabadságért és a művészetért: az a szabad ember és az tudja megcsinálni a szabadságát a művészetben amit, ő elképzel. Nincsenek elvárások, nincsenek kötelezettségek."- MONDTA A MŰSZAK alapítója, Takács Ferdinánd.

Ahhoz, hogy őszintén alkothassanak, mindig szabadnak kell maradni - vallják a MŰSZAK művészei. Mert bármilyen szín, textúra és kompozíció, születik, a művész mindig saját belső világát hozza létre a vásznon."A legfontosabb dolog, de nem csak a magam nevében, hanem azt hiszem, hogy minden alkotószellemiségű emberről elmondható az, hogy a legfontosabb, mert amíg a szabadság jelen van,addig önmagamat adhatom, de amint ez külső vagy belső tényező hatására átalakul,akkor az már nem én vagyok. "- mondta el Takács-Szencz Lívia képzőműmész.

A közösségben alkotás örömét, sikerélményét többen is átélhették már a cserszegtomaji művészeti találkozón. Szívesen térnek vissza a nem hétköznapi, családias légkörbe. Az 1999 óta Magyarországon élő Basilides Bálint, festő, irodalmár is minden évben részt vesz a MŰSZAK programján."/Van ez a tapasztalatcsere, ami nagyon segít, hát… meg a motiváció az szokott dolog, hogy sok motiváció van abban, hogy barátoknak mutatjuk, hogy mit csináltunk. Elhunyt a feleségem, úgyhogy egy évig nem is festettem, s most akkor jött a motiváció, hogy kell készülni a MŰSZAK-ra és újra elkezdtem festeni, tehát hasznos."- nyilatkozott Basilides Bálint.

A Művészek Szabad Alkotóközösségének idei találkozóján július 24-én, a szabadság témában tartják az akciófestészetet is17 órakor, majd Bardócz L. Csaba dalköltő előadására és irodalmi estre várják az érdeklődőket. A 34. MŰSZAK 26-n kiállítással ér véget.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. júl. 25. csütörtök 19:15 | Cserszegtomaj
Akciófestéssel és irodalmi esttel folytatódott a múlt pénteken kezdődött Művészek Szabad Alkotóközössége, a MŰSZAK programja.
| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
| 2023. júl. 27. csütörtök 15:28 | Cserszegtomaj
Kiállítással zárták a “Művészek Szabad Alkotóközössége”, azaz a MŰSZAK tizenharmadik táborát.
| 2023. júl. 24. hétfő 09:58 | Cserszegtomaj
Immár XIII. alkalommal nyílt meg Takács Ferdinánd festőművész otthonában a MŰSZAK kulturális piknik.
| 2022. nov. 15. kedd 16:39 | Keszthely
Megnyílt a Művészek Szabad Alkotóközösségének kiállítása a Balatoni Múzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.