Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A szőlő köti össze a három települést
2023. szep. 10. vasárnap | Gyenesdiás
A szőlő köti össze a három települést
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Az idei program azért volt különleges a település életében, mert osztrák és székely testvértelepülése is részt vett a rendezvényen. Aki kíváncsi volt a gyenesi szüretre, színes és változatos programelemek közül választhatott.

Felújított relikviát lepleztek le Gyenesdiáson. Az elődtelepülésre, Faludra emlékeztetnek a szobrok a Faludi utca mellett. Nem csak a hatszázkilencvenéves múlt tiszteletét jelképezi a mű, hanem a testvértelepülési barátságot is. Az emlékművet mindhárom polgármester megkoszorúzta, Kerekes Zoltán plébános pedig megáldotta. Ezt követően a résztvevők a körforgalom melletti pihenőhelyen gyülekeztek, majd innen indult a színes szüreti felvonulás.

A népviseletes, traktoros, vonatos, lovas menet a termelői piacra vonult. Itt már jó hangulatban várta őket mindenki. Hencsár Jánosné is: "Nagyon jól érzem magam, és csodálok mindent, az egész műsort, a fölvonulókat, mindent. Nagyon tetszenek, úgyhogy igazából nagyon jól érzem magamat."

Ha már szüret, akkor elmaradhatatlan, hogy aki teheti, bort is kóstoljon. Pásztor Sándor és párja is ezek közé tartozik: "A körforgalomtól ide sétáltunk a párommal. A bor remek, a hangulat jó, a kaja is jó, tökéletes minden. Jól érzem magam, és jól is fogom - később is."

A három település képviselői a színpadon emlékeztek meg a közös múltról. Az erdélyi Csíkszenttamással tizenöt, az ausztriai Gaal-lal húsz esztendeje tart Gyenesdiás barátsága. A jövőbe mutató testvértelepülési kapcsolati szándékot írásban is deklarálták a polgármesterek.

“Úgy gondolom, hogy a mai világban fontosabb, mint valaha, hogy partnerségben legyünk más országokkal is. Ausztriát és Magyarországot a történelem köti össze, ezért fontos, hogy együttműködjünk a jövő érdekében” - fogalmazott Gaal település polgármestere, Fledl Friedrich. Hozzátette: Nagyon szívélyesen fogadták itt őket, jól érzik magukat. Mindig szívesen jönnek ide.

Gyenesdiás polgármestere, Gál Lajos számára is különösen fontos, hogy mindkét településsel tovább ápolják a kapcsolatot. Így fogalmazott: "A szőlő köt össze mindannyiunkat. Az a szőlő, amelyre nagyon büszkék vagyunk mi is, testvér barátaink, partner településeink. Ez a valamikori hegyközség, amely a rendszerváltás után újjá tudta éleszteni a szüreti menetet, felvonulást; és bizony egy olyan szüreti ünnepkör, szüreti ünneplés lett belőle, amely most már hívószó a térség számára."

A rendezvénytéren szüreti hagyományőrző programok, helyi csoportok és a partnertelepülések folklórműsorai, koncertek szórakoztatták a közönséget.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 8. péntek 17:21 | Cserszegtomaj
Szőlőfajta bemutatóval, borkóstolóval egybekötött szőlészeti-borászati találkozó volt Cserszegtomajon.
| 2023. aug. 4. péntek 18:22 | Keszthely
Lombár Gábor körlevélben figyelmeztette az érintett települések vezetőit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.