Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Üstökösök emléktáblája Balatongyörökön
2023. szep. 10. vasárnap | Balatongyörök
Üstökösök emléktáblája Balatongyörökön
Balatongyörökön járt Koncz Zsuzsa és Bródy János. Nem csak az elmúlt hétvégén, hanem 1963-ban is ellátogattak a településre. A véletlen szülte, hogy egymással itt találkoztak első ízben, amit aztán több évtizedes barátság és munkakapcsolat követett. Erre emlékeztek hatvan esztendő elteltével.

Koncz Zsuzsa és Bródy János együtt sétáltak hatvan esztendővel ezelőtti első találkozásuk helyszíne felé. Itt az ünneplők tapssal és énekkel várták őket. A mólón Biró Róbert polgármester, valamint a Bahart vezérigazgatója, Veigh Gábor köszöntötte a művészeket, akik a magyar zenei élet meghatározó alakjai lettek a találkozást követően.

A találkozás emlékére egy emléktáblát avattak fel a balatongyöröki mólón. Az eseményen a szobrászművész, Orr Lajos, valamint a kőfaragó, Deák Péter is megjelent.

Az emlékezet szerint a mólón az ifjú, de a tévéből már ismert Koncz Zsuzsát arra kérlelték, hogy énekeljen. Kíséret nélkül azonban nem akart kötélnek állni. Bródy elszaladt gyorsan a hangszeréért, így itt zajlott az első közös fellépésük. Koncz Zsuzsa így emlékezett: "Nagyon szívesen és örömmel jöttünk, mert hát teljesen úgy látszik, hogy akkor senki nem tudta, se ő, se én, se a barátaink, akik itt voltak velünk, de az végül is egy életre szóló találkozás volt."

Bródy János számára is kellemes a visszaemlékezés - különösen itt, a Balaton parti helyszínen. Annak ellenére, hogy a hangszerért való futása nem volt eseménytelen. "Este a parton kimentünk a mólóra, vittem a gitárom, és ahogy lassan beesteledett, s föltűntek az első csillagok az égen, akkor én itt kísértem a Koncz Zsuzsát" - mondta a művész.

A táblaavató után Koncz Zsuzsa és Bródy János a “Györöki KultúrMorzsázó” rendezvénysorozat vendége is volt egyben. Biró Róbert polgármester vezette a beszélgetést. "Már többször kerestük a művészeket, és most tudtuk összehozni ezt az alkalmat. Ami az Európai Unió Kulturális Főváros keretében megrendezendő, amúgy az "Én és a hengszerem" program keretében került most megtartásra. A györöki mólón egy gránitkő került elhelyezésre, ahol a két művész neve és az évszám szerepel" - tette hozzá a polgármester.

A táblán látható két csillag azt jelképezi, hogy a két művész üstökösként tűnt fel a magyar zenei élet egén.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. máj. 19. péntek 17:36 | Keszthely
Az egykori tanárok és tanulók másodszorra szerveztek találkozót.
| 2023. már. 13. hétfő 16:43 | Keszthely
A Sörház utca mostantól az egykori városbíró nevét viseli, aki előtt emléktáblával is tisztelegnek.
| 2023. feb. 27. hétfő 16:19 | Keszthely
A Várkertben emléktáblát állítottak a Hortobágyra elhurcolt zalai családok emlékére.
| 2022. dec. 12. hétfő 16:40 | Balatongyörök
Az örömvasárnapi ünnepen koncertre és szeretetvendégségre is várták a látogatókat.
| 2022. nov. 14. hétfő 16:27 | Keszthely
A jubileum alkalmából hétfőn nagyszabású ünnepséget rendeztek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.