Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A jól bevált produkciók a Táncpanorámán is nagy sikert hoztak
2023. szep. 11. hétfő | Keszthely
A jól bevált produkciók a Táncpanorámán is nagy sikert hoztak
Sikerrel zárult a keszthelyi Táncpanoráma. 21. alkalommal hozott el a Balaton Színházban kiváló produkciókat a Nemzeti Táncszínház. Az idei repertoár egy visszatekintés volt, olyan műsorokat láthatott a közönség, melyek hosszú évek óta töretlen sikerrel futnak a hazai és nemzetközi színpadokon.

A szatmári táncok világába kalauzolta az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Rendszeres fellépői a Táncpanorámának. Most egy olyan előadást hoztak, amely része az Élő Tánc-Archívumnak. A sorozat célja, hogy megmutassa, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a „tiszta forrást” megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni.

„Aki az autentikus néptáncot szereti, az megkapja, amit vár, mert gyakorlatilag a gyökerekből táplálkozva bemutatjuk a produkciót, viszont egy művészi héjba csomagolva kapják ezt meg, úgyhogy ennek az esszenciája alkotja a Martin-archívumot” - nyilatkozta Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckarvezetője.   

Szombaton este a Szegedi Kortárs Balett előadásában láthatta a közönség a Carmina burana táncjáték előadását. Tizenöt művész vitte színpadra a csaknem száz esztendős Carl Orff művet.

Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett táncművész - próbavezetője: „Ennyien táncoljuk ezt az előadást, és ezzel a fővel igyekszünk egy minél nagyobb élményt szerezni a nézőknek. Egy nagyon fiatalokból álló, nemzetközi társulat vagyunk egyébként. Olasz táncművészek és magyar táncművészek vegyesen vannak nálunk.”            

Egy olyan darab került színpadra, amit a társulat már huszonkét esztendeje játszik, folyamatosan repertoárban van a Carmina burana.

„Nagyon kevés olyan táncmű van, ami ennyire kiállja az idő próbáját. Nagy szeretettel játsszuk, és azért is, mert egy csodálatos zenére, egy fantasztikus történetet adunk elő. Nagyon meg szokta érinteni a közönség lelkét. Ez okozza szerintem azt, hogy ilyen sokáig lehet játszani, és mindig ilyen siker” - mondta Juronics Tamás művészeti vezető, Kossuth-díjas táncművész és koreográfus.

A Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útját jelenítette meg a Magyar Állami Népi Együttes. A Naplegendát 2000-ben mutatták be, az akkor új művészi elemeket ötvöző produkció ma is népszerű.

Mihályi Gábor együttesvezető, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész: „20 év után még mindig van Naplegenda, még mindig sikeres. Játszhatjuk Moszkvában, Franciaországban, Kínában, vagy Bécsben, de azért a legjobb, hogy ha magyar közönség előtt és nagy örömmel jöttünk újra, ide Keszthelyre.”

Az idei Táncpanorámára három Kossuth-díjas művész produkcióját hozta el a Nemzeti Táncszínház.A zárónap előadásának, a Naplegendának a különlegessége, hogy 2002-ben a Balaton Színház ezzel nyitotta meg kapuit. 

„Körbe értünk, elindultunk valahonnan és megérkeztünk újra, ide Keszthelyre, amikor azt mondjuk: Keszthely a tánc, a Balaton fővárosa, örüljünk és élvezzük együtt a táncot”- fogalmazott Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. 

Lakatos János idén is színvonalas kísérőprogramokat hozott Keszthelyre. A táncpedagógus, fotográfus mandalaként fényképezte le a magasból a Nemzeti Táncszínház együtteseit.

Tüskés Balázs, Regman Karola, Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. szep. 7. csütörtök 17:56 | Keszthely
Négy napig Keszthely a Balaton táncfővárosa.
| 2022. szep. 12. hétfő 19:02 | Keszthely
Huszadik alkalommal vette át a főszerepet négy napra a tánc Keszthelyen.
| 2022. szep. 9. péntek 17:23 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója
| 2022. szep. 9. péntek 16:04 | Keszthely
Vasárnapig láthatóak az előadások.
| 2021. szep. 13. hétfő 18:30 | Keszthely
Idén rendhagyó módon négy előadást láthatott a közönség a Táncpanoráma keretén belül.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.