Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Töpörtyű fesztiválon versenyeztek
2019. jan. 22. kedd | Zalaszántó
Töpörtyű fesztiválon versenyeztek
Kikapcsolódásra remek alkalom volt Zalaszántón szombaton a 3. Töpörtyű fesztivál. A téli eseményre több megyéből érkeztek csapatok, hogy megméressék magukat a töpörtyűsütő és forralt bor főzőversenyen. A Zalaszántói Baráti Kör szervezésében tartott hangulatos programra nagyon sokan érkeztek, a versenyre pedig 18 csapat nevezett.

Talpalatnyi hely nem volt a Zalaszántói Gersei Pethő kúria udvarán a hét végi töpörtyű sütő és forralt bor főzőversenyen. Kora délutánra szervezte a helyi Baráti Kör  a verseny kezdetét. A nevezett csapatok 5 kg zsírszalonnát kaptak amit szakavatott kezek egyenletes kockára szeltek. Ki kisebbre, ki nagyobbra. Kinél mi a szokás. Mert ahány ház annyi szokás, tartja a mondás .Így van ez a tepertő vagy ahogy Zalában mondják a töpörtyű sütés terén is.

"Megpróbáljuk jól csinálni. Megmondom őszintén mi zsírt teszünk alá, azt olvasztjuk fel először, hogy még véletlenül se kapja oda tűz a szalonnát. Meg megpróbáljuk egyformára szelni, amennyire lehet."- mondta az egyik csapat tagja, Fekete Zoltán.

Az egyik csapatnak a tapasztalt tagja Tapolcáról érkezett. Sok disznóölést megért már. Sok zsírszalonnát ki is sütött. Baranya megyéből származik, ő tájegységükről hozta a receptet.

"Nálunk Mohácson még annak idején bográcsba, lassú tűzön, hogy engedjen föl, hogy legyen neki zsírja. S utána mikor már jól fölengedett, akkor tüzeltük jobban, hogy jól olvadjon ki, hogy az egész szalonnából kisüljön a zsír. A végén mikor rózsaszínesedett a töpörtyű, akkor tejet tettünk bele, hogy a töpörtyű szép piros legyen."- emelte ki Varga Lászlóné.

A jó töpörtyű elkészítéséhez idő kell. Mondták a verseny résztvevői. Semmit nem szabad elkapkodni, mert odaéghet, de túl lassan sem szabad sütni és a vízzel is óvatosan kell bánni mert szétfőhet a szalonna. De hiba nem csúszott egyik csapat sütésébe sem. Mindenki igazi falusi hagyományoknak megfelelően készítette el a finomságot és a téli italt a forralt bort. A zsűri tagjai a sütési, főzési  technikákra is kíváncsiak voltak mielőtt értékelték a tizennyolc nevezett csapatot. 

"Összetett a szempont rendszerünk. Elsősorban a küllemet nézzük meg, hogy hogyan készül a töpörtyű ill. a forralt bor. Milyen technológiával készül. Legyünk őszinték, ahány féle, annyi típusú lesz. Hát össze kell hasonlítani. Nem lesz könnyű dolga a bizottságnak. Hiszen mindenkinek meg van a saját receptje és mindenkinek a legjobb az övé."- mondta Dr. Szabó Zoltán a zsűri elnöke.

A forralt bor is többféleképpen készült a kis üstökben,bográcsokban. Volt aki csak fűszereket tett bele, de többen gyümölccsel is ízesítették. Tizennyolc csapat, tizennyolcféle recepttel. Kellemes illatok,zene és jó hangulat jellemezte a rendezvényt aminek már hagyománya van Zalaszántón, ahol fontosnak tartják a téli programok megrendezését is.

"Elsősorban azért, hogy közösségek kicsit még közelebb kerüljenek egymáshoz, hiszen több olyan rendezvényünk is van amelyet különböző egyesületek, baráti körök szerveznek amit nagyon köszönünk természetesen és így egymás rendezvényein is részt tudnak venni."- hangsúlyozta Dézsi Attila polgármester.

A harmadik szántói töpörtyű fesztiválon,  töpörtyűvel készült ínyencségeket is kóstolhattak a résztvevők. Mindenkinek jutott a jó házi pálinkából és a forralt borból is.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

| 2023. dec. 5. kedd 19:09 | Gyenesdiás
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
| 2023. nov. 21. kedd 14:20 | Alsópáhok
Szorgalmas társaság jött össze a Kalácsok ünnepre hangolva programra.
| 2022. dec. 20. kedd 17:14 | Gyenesdiás
15. alaklommal rendezték meg a gyenesdiási Adventi gesztenyesütést és karácsonyi vásárt.
| 2021. jan. 12. kedd 13:46 | Karmacs
A marha vagy vadhúsból készült, különleges ízesítésű kolbászokaz egyre több vásárló keresi.
| 2016. júl. 14. csütörtök 08:54 | Gyenesdiás
Sikeres volt a nyolcadik Keszegfesztivál.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.