Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Házi kalács és kifli karácsonyra
2023. nov. 21. kedd | Alsópáhok
Házi kalács és kifli karácsonyra
Szorgalmas társaság jött össze a Kalácsok ünnepre hangolva programra. A résztvevők megtudhatták, hogy az ünnepi asztalokra hogyan kerülhet idén saját készítésű kalács, briós, vagy éppen kifli. A program célja a tradíciók népszerűsítése volt.

Lelkes nyüzsgés töltötte be az Alsópáhoki Alkotóházat a hétvégén. Aaz ünnepekre készülődve péksüteményeket készítettek. Dr. Vajda Veronika a kislányával együtt érkezett, hogy finomítsa kalács és kiflisütő képességeit.

„Édesanyám és a nagymamám receptjei alapján, viszont vannak olyan fortélyok, amiket most el tudtunk sajátítani.”

Szakavatott pék tanította és irányította a fonási technikát. Kelemen Gábor személyesen jött el a békebeli péksüteményeket készíteni Nagy Anita Lilla, az Alkotóház munkatársának felkérésére.

„Ő keresett meg minket, ők számos más programot is szerveznek itt a házban, és ők tiszteltek meg bennünket tulajdonképpen, hogy meghívtak és úgy gondolták, hogy részesei lehetünk ennek a történetnek, ami itt zajlik, hiszen itt mindenféle kézműves foglalkozások vannak, és így kerültünk ide, hogy egy kicsit itt is a már említett tradíciókat, vagy a kovászos kenyeret megismerjük. Ezt bővítettük tovább most a kalácskészítéssel.”

A péksüteményeket a közelgő karácsonyhoz illően kardamonnal, fahéjjal, naranccsal fűszerezték. 3 terméket csináltak, amiből kettőt helyben kisütöttek, egyet pedig hazavihettek, hogy később mindenki a maga családját lephesse meg friss kaláccsal. Az Alkotóház gyakran havonta többször is kínál programot az teremtővágyát kiélni kívánóknak.

„Varrósulit működtetünk, nemezelő kis csoportunk van, nemrég indult háztartás zöldítő céllal egy kis csoport, ahol megtanulunk mosószappant készíteni, megtanuljuk a natúrkozmetikumoknak az elkészítését. Folyamatosan színesítjük mindig a programkínálatot, ez a mai alkalom is egy ilyen, amikor a gasztronómiai oldalról közelítjük meg a dolgainkat." mesélte Nagy Anita Lilla, az Alkotóház munkatársa.

Az alkotás szellemében hobbivarró élményműhelyt tartottak, vagy nemezeltek, de a falat díszítő képek is az egyik kreatív alkotó esemény alatt készült. Ezek a programok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, Pajta Program keretein belül valósultak meg.

Pelikán Péter - Keszthelyi Tv

| 2018. dec. 13. csütörtök 09:23 | Keszthely
Karácsonyig közel 800 helyi és környékbeli gyereket vendégelnek meg a Festetics kastélyban.
| 2015. dec. 13. vasárnap 14:10 | Cserszegtomaj
Mézeskalács szinte minden családban készül az ünnepekre.
| 2015. már. 27. péntek 16:20 | Keszthely
Hagyományos, kézzel készült, adalékmentes pékáru a Lipóti Pékségből!
| 2024. jún. 6. csütörtök 19:15 | Alsópáhok
Az átadón elhangzott, szeretnék elérni, hogy az egész község területén biztonságos körülmények között közlekedhessenek a járókelők.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Alsópáhok
A nemzeti összetartozás napján így tisztelegtek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.