Lelkes nyüzsgés töltötte be az Alsópáhoki Alkotóházat a hétvégén. Aaz ünnepekre készülődve péksüteményeket készítettek. Dr. Vajda Veronika a kislányával együtt érkezett, hogy finomítsa kalács és kiflisütő képességeit.
„Édesanyám és a nagymamám receptjei alapján, viszont vannak olyan fortélyok, amiket most el tudtunk sajátítani.”
Szakavatott pék tanította és irányította a fonási technikát. Kelemen Gábor személyesen jött el a békebeli péksüteményeket készíteni Nagy Anita Lilla, az Alkotóház munkatársának felkérésére.
„Ő keresett meg minket, ők számos más programot is szerveznek itt a házban, és ők tiszteltek meg bennünket tulajdonképpen, hogy meghívtak és úgy gondolták, hogy részesei lehetünk ennek a történetnek, ami itt zajlik, hiszen itt mindenféle kézműves foglalkozások vannak, és így kerültünk ide, hogy egy kicsit itt is a már említett tradíciókat, vagy a kovászos kenyeret megismerjük. Ezt bővítettük tovább most a kalácskészítéssel.”
A péksüteményeket a közelgő karácsonyhoz illően kardamonnal, fahéjjal, naranccsal fűszerezték. 3 terméket csináltak, amiből kettőt helyben kisütöttek, egyet pedig hazavihettek, hogy később mindenki a maga családját lephesse meg friss kaláccsal. Az Alkotóház gyakran havonta többször is kínál programot az teremtővágyát kiélni kívánóknak.
„Varrósulit működtetünk, nemezelő kis csoportunk van, nemrég indult háztartás zöldítő céllal egy kis csoport, ahol megtanulunk mosószappant készíteni, megtanuljuk a natúrkozmetikumoknak az elkészítését. Folyamatosan színesítjük mindig a programkínálatot, ez a mai alkalom is egy ilyen, amikor a gasztronómiai oldalról közelítjük meg a dolgainkat." mesélte Nagy Anita Lilla, az Alkotóház munkatársa.
Az alkotás szellemében hobbivarró élményműhelyt tartottak, vagy nemezeltek, de a falat díszítő képek is az egyik kreatív alkotó esemény alatt készült. Ezek a programok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, Pajta Program keretein belül valósultak meg.
Pelikán Péter - Keszthelyi Tv