Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Adventi gesztenyesütés Gyenesdiáson
2023. dec. 5. kedd | Gyenesdiás
Adventi gesztenyesütés Gyenesdiáson
Hagyományos adventi gesztenyesütés, és karácsonyi vásár várta a kikapcsolódni vágyókat Gyenesdiáson. A hideg sem tántorította el az érdeklődőket. Sokan vettek részt a hangulatos programon, ahol a gyerekek a mézeskalács sütésével is megismerkedhettek.

Gesztenyés finomságok és egy 100 szeletes gesztenyetorta várta Gyenesdiáson a Községházába betérőket az adventi programon. A hideg idő ellenére nem maradtak otthon az emberek. A kikapcsolódásra, játékra és egy jó beszélgetésre vágytak. A legkisebbek is találtak maguknak elfoglaltságot. Építőjáték, gyerekcsúszda és kézműves, kreatív foglalkozás nyújtott nekik újdonságot. A nyolc éves Ádám örömmel mondta el, hogy készíti a karácsonyfadíszt.

"Úgy,hogy van egy toboz és le lehet festeni fehérrel, mintha hó lenne rajta. S a tujának levágjuk az ágát és azt ráragasztjuk. Sokat és lehet rá így díszeket rakni."- mondta Ángyán Ádám.

A sült gesztenye hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez. A községháza előtti teret is belengte a sült gesztenye illata, amit egy gesztenyesütő kondérban, nagy mennyiségben sütöttek. Az emberek tallérokért kóstolhatták az ízletes, omlós csemegét. A programon az is kiderült, hogy nem mindegy hogyan sütjük a szelídgesztenyét. "Nagyon egyszerű. Először is kell egy jó gesztenye hozzá. Az a lényeg,hogy a gesztenyesütésnek meg van a szezonja. Most van a szezonja. Akkor amikor a gesztenyét összeszedjük és még a gesztenye állaga olyan, hogyha ránézünk, a héjazata fényes, tehát azt látjuk, hogy meg van a megfelelő nedvességtartalma nincs összeszáradva,s onnantól kezdve már csak be kell vagdosni egy kicsit és megsütni."- adott jó ötletet Partics Gyula.

A Pásztorházban a kicsik kipróbálhatták a mézeskalács készítést. Gyúrták, formázták a tésztát. A karácsonyi édesség sütésében tapasztalt háziasszonyok segítettek, akik a legegyszerűbb receptet is megosztották a gyerekek szüleivel. "A jó mézeskalácstésztának a  titka,az,hogy nagyon jól ki kell dolgozni tulajdonképpen. Nagyon sokáig kell gyúrni és legalább 12 óráig kell pihentetni ahhoz, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. Méz kell hozzá, liszt, tojás, cukor. Azonkívül még fűszerkeverék meg szódabikarbóna. Az adja meg tulajdonképpen, hogy feljöjjön a tészta."- segített egy jó recepttel Dongó Árpádné.

A helyi turisztikai egyesület 20 éve aktív részese a nagyközség programjainak. Tizenhat évvel ezelőtt ők hozták létre az ünnepváró gesztenyesütést és vásárt is, ami a téli időszak legnagyobb rendezvénye Gyenesdiáson."Ez egy civil kezdeményezés volt annak idején és ezt örökségként viszi tovább az egyesületünk. Hála Istennek van egy 30-35 fős közösségünk aki ezt segíti, csinálja és összehozza és ővelük szeretnénk egy nem gazdaságilag orientált vásárt összehozni, hanem inkább családi és közösségünknek egy ünneplést, hogy még mielőtt nagyon elkapna bennünket az ünnepi hév, előtte tudjunk egyet koccintani, egyet beszélgetni."- mondta a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke, Somogyi Zoltán.

Az ünnepi fényekben pompázó térről, a családi hangulatú rendezvényről, számos élménnyel térhettek haza a látogatók.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. dec. 23. szombat 17:04 | Keszthely
Rendhagyó módon szombaton gyújtották meg Keszthelyen a szeretet lángját.
| 2023. dec. 22. péntek 14:39 | Keszthely
Az ünnepek alatt jelentősen megnő a lakástüzek száma.
| 2023. dec. 21. csütörtök 13:04 | Keszthely
Énekkel, tánccal és szavalatokkal készültek az intézmény diákjai a hagyományos ünepségre.
| 2023. dec. 19. kedd 16:43 | Keszthely
A Mikulás is meglátogatta a tagságot, akik tagtársaik műsorát is élvezhették a szeretetünnepen.
| 2023. dec. 19. kedd 16:40 | Keszthely
Dekorációs tárgyakat és mézeskalácsot készíthettek az érdeklődők a Balatoni Múzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.