Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Szobrot avattak Futó Elemér tiszteletére
2019. ápr. 29. hétfő | Balatonszentgyörgy
Szobrot avattak Futó Elemér tiszteletére
Futó Elemér tiszteletére avattak szobrot múlt héten Balatonszentgyörgyön. A berek őrzőjének sokat köszönhet a térség, hiszen nevéhez számtalan természetvédelmi fejlesztés fűződik. A Kis-Balaton állat- és növényvilágának megismertetésében is nagy szerepe volt. Az őt ábrázoló alkotást Turi Török Tibor szépmíves készítette.

Futó Elemér a Kis-Balaton őre, a térség Matula bácsija. A természetvédelmi felügyelő 32 évig volt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa. Tiszteletére szobrot állítottak a Balatonszentgyörgy határában lévő csárdánál. Az eseményen részt vett Dr. Kopek Annamária is, akivel 1981-ben kezdték meg a közös munkát. Mint elmondta, Futó Elemér nevéhez számtalan fejlesztés fűződik.

„Ő segítségével sikerült az egykori természetvédelmi területből tájvédelmi körzetet készíteni, ami már egy jóval nagyobb terület volt. Amikor elindult a Kis-Balaton egyes-kettes tározónak a kialakítása, ő aktív részese volt.”

Az osztályvezető hozzátette, Futó Elemér élen járt a természetvédelmi értékek bemutatásában, többek köszönhetik neki, hogy megismerkedhettek a térség állataival, növényeivel is.

A rendezvényen részt vettek a helyi Dobó István Általános Iskola diákjai is, akik a természetvédelmi őr Berekjárás című önéletrajzi visszaemlékezéseiből olvastak fel, majd Bencze Beáta igazgatónő méltatta Futó Elemér munkásságát. Az eseményre meghívást kapott a természetvédelmi felügyelő családja is.

„Én nagyon boldog voltam, amikor megkérdezték, hogy megengedjük-e a család. Rettenetesen boldog voltam.” - mondta el Futó Elemérné.

A szobrot Turi Török Tibor szépmíves álmodta meg és készítette a Gulya Csárda előtti parkba. Az épület megvalósítása ugyanis Futó Elemér nevéhez fűződik. Az esemény megszervezését a Balatonszentgyörgy Szeretlek Egyesület vállalta magára.

„Minket a Gulya Csárda vezetősége keresett meg, hogy egy ünnepélyes keretek között szeretnék ezt a rendezvényt lebonyolítani, ezt a szobrot ugye egy megfelelő keretbe helyezni és átadni, és akkor egy hónapja vagy másfél hónapja úgy döntöttünk, hogy akkor egybekötjük egy természetvédelmi versennyel, ami a mai napon itt az iskolában zajlott.” - ismertette Országh Béla.

Az ünnepély zárásaként fellépett a Kis-Balaton Néptáncegyüttes, akik Ördöngösfüzesi táncokat adtak elő.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2016. feb. 29. hétfő 16:19 | Keszthely
A hat éve elhunyt Futó Elemér írásaiból adott ki könyvet a Balatonberényért Egyesület!.
| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Sármellék-Zalavár
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:46 | Zalavár
Rengeteg hordalék rakódott le, ami algásodáshoz és rossz áramlási viszonyokhoz vezethet.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:52 | Keszthely
A halászsast és a kígyászölyvet is a nyáron kapták lencsevégre.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.