Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Egy élet a Kis-Balatonért
2016. feb. 29. hétfő | Keszthely
Egy élet a Kis-Balatonért
A Kis-Balaton őrzője, a balatonberényiek Matulája, a természetvédelem leghosszabban szolgáló katonája. Ezekkel a jelzőkkel illették már életében és 2010-ben bekövetkezett halála után is Futó Elemért. A Kis-Balaton vezető természetvédelmi őre munkája mellett sok írást hagyott maga után. Ezeket gyűjtötte össze a Balatonberényért Egyesület és adta ki az „Egy élet a Kis-Balatonért” című kötetet, melyet a Balatoni Múzeumban mutattak be szombaton.

„A területet járva egyre inkább láttam, hogy mind kevesebb szarvasmarha legel és a természetes gyepeknek mind nagyobb része kezd gyomosodni.” -  Futó Elemér könyvéből olvas ízelítőt Bereczky Szilárd. A természetvédelmi őr írásaiból a Kis-Balatonhoz telepített szürke marhák, a bivalyrezervátum létrehozása és más meghatározó történetek tárulnak az olvasó elé. A kötetet a Balatonberényért Egyesület adta ki, miután egyik tagjuk, Horváth Lászlóné és Futó Elemér özvegye közt szóba került, hogy mekkora írásos hagyatéka van az egykori természetvédelmi őrnek.

„Ezek a beszélgetések végül is egymást követve lejutottak egy olyan pontig, hogy megállapodtak abban, hogy valamilyen úton-módon kiadjuk a könyvet. Vártunk, hogy esetleg megfelelő pályázat lesz, ami szeptemberben végül is ki lett írva a Nemzeti Kulturális Alapnál. Mi beadtuk a pályázatot, megnyertük és ebből az összegből végül is aztán sikerült megvalósítanunk a könyvnek a kiadását.” - mesélte Varga Zsolt, a kiadó egyesület titkára. 

Futó Elemér 1973-tól látott el szolgálatot a Kis-Balaton térségében, de egész élete, már gyermekkorától kezdve ide kötötte. Rengeteget tanult édesapjától, róla mintázta meg egyébként Fekete István Matula bácsi alakját. Futó Elemér nevéhez fűződik a Vörsi Tájház kialakítása, kezdeményezője volt a Fekete István Emlékszoba kialakításának és annak, hogy a Magyar Madártani Egyesület megkapja a fenékpusztai vasútállomás épületét. Mindemellett mintaszerű faj- és élőhely-védelmi programokat bonyolított a tájegységben.2006-ban őrkerület vezető természetvédelmi őrként ment nyugdíjba.

Özvegye, így emlékszik vissza Futó Elemér utolsó éveire: „Rengeteget írt, főleg akkor, mikor már beteg volt, akkor egész nap, egész éjszaka ráért. De azelőtt is írogatott a madarakról, amit a központba adott, meg hónap végén kellett egy ilyen összefoglalást csinálni, hogy mit csinált egész hónapba - mondtam - rengeteget. És  a három évig, akkor csak írt…”

Futó Elemér munkásságára emlékezett vissza a könyvbemutatón Szabó István. A Pro Natura Díjas egyetemi tanár 1973-tól kezdve jó barátságot ápolt a természetvédelmi őrrel. A két szakember sokat adott egymás szavára.

„Hihetetlenül sokat tanultam tőle, mert ő ízig, vérig Kis-Balaton környéki ember volt, aki valóban gyermekkorában a berek illatával szívta magába azt a tudást, amivel ő rendelkezett és azt a nagy együttérzést az ott lakó emberek iránt, akik régi lakosai, régi honos Kis-balatoni emberek, akik csak annyi hasznot vettek a Kis-Balatonból, amennyi a megélhetésükhöz szükséges volt és nem nyúltak nagyon keményen a területbe.” -idézte fel Szabó István. 

Futó Elemér: Egy élet a Kis-Balatonért című könyve megvásárolható a balatonberényi művelődési házban, valamint előzetes egyeztetés alapján a  Balatonberényért Egyesület tagjaitól. A kötet ára 2900 forint. Az egyesület és Futó Elemér özvegye az eladásokból befolyó pénzen szeretné kiadni az egykori természetvédelmi őr újabb kötetét.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2019. ápr. 29. hétfő 16:25 | Balatonszentgyörgy
A Balatonszentgyörgyön található emlékművet Turi Török Tibor szépmíves készítette.
| 2024. aug. 26. hétfő 19:15 | Zalavár
Oxigénhiány és algásodás okozhatta két hete a Kis-Balaton egyik tározójában a halpusztulást.
| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Sármellék-Zalavár
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:46 | Zalavár
Rengeteg hordalék rakódott le, ami algásodáshoz és rossz áramlási viszonyokhoz vezethet.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
19:06
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika Tv
21:00
21:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.