Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jó minőségű pálinkák készülnek az idén
2019. okt. 30. szerda | Keszthely, Balatongyörök
Jó minőségű pálinkák készülnek az idén
Most van az otthoni pálinkafőzés szezonja. A NAV és az önkormányzatok nyilvántartása szerint egyre több magánfőző készüléket regisztrálnak Zalában. Keszthelyen 64 bejelentett berendezés van. A magán és bérfőzdékben is elégedettek az idei gyümölcsterméssel, a szakemberek arra számítanak, hogy kiváló pálinkák készülnek az idei esztendőben.

A kései szilva cefréjéből készíti a pálinkát Szántó András. A keszthelyi férfi szerint jó szezon volt, sok gyümölcs termett. Azt mondja, évente 35-40 litert készít a hungarikumból. Az okleveles pálinkász nem csak főzi, bírálja is a párlatokat a különböző mustrákon, versenyeken. Egyre jobb minőségű pálinkákkal találkozik.

„Amióta a házi pálinkafőzés megengedett, azóta nagyon sokat fejlődött a kultúrája. Kifejezetten vannak, akik professzionális körülmények között igyekeznek irányított erjesztéssel pálinkát készíteni. Van egy vonal – amit én is képviselek – hogy kicsit hagyjuk a természetet dolgozni és nem próbáljuk keretek közé szorítani, de ettől függetlenül mindenkinek készülnek nagyon jó pálinkái” - nyilatkozta Szántó András okleveles pálinkász.   

Az otthoni mellett lehetőség van bérfőzetésre. A Gáspárlat Pálinkaházban is foglalkoznak bérfőzéssel. Gáspár Vilmos tulajdonos azt mondja, rengeteg munkájuk van, sokan főzetik le náluk a cefrét. A pálinkafőző mester egy aromatornyos, gőztüzeléses rendszerben, háromszori lepárlással készíti a pálinkákat.Véleménye szerint a kiváló alapanyag és technológia mellett a szakértelem a jó pálinka titka. A pálinkagyártást 2015-ben kezdték, zöldmezős beruházással hozták létre a pálinkaházat. Kezdetben hét féle párlatot készítettek, 2018-ban az ágyas és érlelt pálinkákra fektették a hangsúlyt, illetve az értékesebb gyümölcsökre, így az eperre, málnára és áfonyára.

„Az idei évben azt gondolom, hogy egy kicsit tovább kell lépnünk. Szeretnénk olyan párlatokat és likőröket készíteni, amik hiányoznak a repertoárunkból és ugyanakkor igénye van a szállodáknak és a vendéglőknek. Mondok néhány példát; mézes, fahéjas almát szeretnénk készíteni, calvadost szeretnénk készíteni és egy különlegességünk lesz a sütőtök párlat. rengeteg sütőtököt vásároltunk idén, amit lecefréztünk és én is kíváncsian várom a végeredményt” - mondta a pálinkafőző mester.   

Az otthoni pálinkafőzéshez a NAV-nál párlat adójegyet kell megváltani, melynek darabja 700 forint, illetve a legfeljebb 100 literes párlóberendezést be kell jelenteni az illetékes önkormányzatnál. A magánfőző évente legfeljebb 86 liter párlatot állíthat elő. Zalában a népességhez képest kiugróan magas a bejelentett magánfőző-készülékek száma.

Pais Lajos pénzügyőr őrnagy, osztályvezető, NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóság: „Zala megyében folyamatosan növekszik a magánfőző készülékeknek a száma. 2016-ban az önkormányzatok 1200 darab magánfőző készüléket vettek nyilvántartásba. 2019 őszére ez a szám megközelítette az 1600 darabot.”  

Pais Lajos hozzátette, ha egy évben valaki bérszeszfőzdében párlatot állítat elő, akkor az aktuális évben magánfőzést már nem végezhet. Ezt a szabályt kell alkalmazni az egy háztartásban élő személyekre is. A magánfőző berendezés bejelentése mellett az otthoni főzés ellenőrzése is az önkormányzathoz tartozik. A NAV a párlat adójegyet értékesíti és a jogszerűtlen tevékenységeket és értékesítéseket ellenőrzi. A Keszthelyi Polgármesteri Hivatal adatai szerint a városban 64 darab bejelentett pálinkafőző berendezés van.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Keszthely
Előadásokkal és könyvbemutatóval és pálinka kóstolóval ünnepelte a Balatoni Múzeum a múzeumok világnapját
| 2023. szep. 18. hétfő 15:23 | Keszthely
A pálinkafőzés kellékeit, üstöket, kancsókat, csutorákat mutat be az intézmény új időszaki kiállítása.
| 2022. szep. 9. péntek 13:44 | Keszthely
Az idei évben kiváló a szilvatermés annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok néhány helyen károkat okoztak.
| 2021. okt. 22. péntek 15:17 | Zalaegerszeg
A bérfőzdéknél sorban állnak a gazdák, akik saját gyümölcsükből szeretnék elkészíttetni a párlatokat.
| 2021. okt. 5. kedd 19:08 | Keszthely
A pálinka történetét és felhasználását is bemutatja az új időszaki kiállítás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.