Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Pálinkás emlékek a Balatoni Múzeumban
2023. szep. 18. hétfő | Keszthely
Pálinkás emlékek a Balatoni Múzeumban
Pálinkafőző üstöket, csutorákat, poharakat állítottak ki a Balatoni Múzeumban. A Pálinkás emlékek című tárlat a Néprajzi Látványtár gyűjteményét mutatja be az érdeklődőknek. A kiállítás a Magyar Géniusz Program keretében valósult meg, és az ősszel egy nagyszabású konferencia is társul hozzá.

Bár a Balaton környéki települések elsősorban a borkészítésről ismertek, a pálinkafőzés is a szokásos tevékenységek közé tartozott. Elsősorban ősszel-télen készítették ezt a hungarikumot, amelyhez mindenféle gyümölcsöt felhasználtak. Készült pálinka barackból, almából, körtéből, szilvából és szőlőből, de általános volt a törkölypálinka is. A Balatoni Múzeum tárlata a 19. század tárgyi világába enged bepillantást.    

„Olyan tárgyakat tettünk a vitrinekbe, melyek vagy kizárólag a pálinka kínálásával, fogyasztásával és tárolásával foglalkoznak, vagy pedig pálinkafogyasztásra is, és tárolásra és kínálásra is alkalmasak. A csutorákban, a kobaktökökben, a korsókban lehetett bort is tárolni, bort is lehetett belőle kínálni vagy vizet, és természetesen pálinkát is. A pálinkafőző fazekak és a pálinkás butellák, ezek pedig kifejezetten a pálinkának a készítésére, illetve tárolására, fogyasztására szolgáltak.” - mondta Gyanó Szilvia néprajzkutató, a kiállítás kurátora.

A kiállításon mázas korsók és pálinkafőző üstök, fa és kerámia csutorák és a mai kor pálinkáspoharai is helyet kaptak. Ezek a tárgyak egykor természetes tartozékai voltak a Balaton-melléki otthonoknak és a szőlőhegyi hajlékoknak. A megnyitón elhangzott, a régi zalai ember mindennapjaihoz hozzátartozott a pálinkafogyasztás. A kamarakiállítás mellett november elején szakmai konferenciát szerveznek a témában.

„Egyrészt a pálinkával foglalkozó szaktekintélyeket várjuk előadónak, de nem csak a pálinka lesz itt a téma. A tudomány napja, a Zala megyei Közgyűjteményi Napok keretében egyéb más tudományágak szereplői, a levéltár, a könyvtár, a múzeumok kutatói is bemutatják az elmúlt évek kutatási eredményeit, érdekességeit.” - tette hozzá Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A tárlat a Néprajzi Látványtárban kapott helyet és a múzeum nyitva tartási idejében látogatható. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg.

Regman Karola - Keszthelyi TV     

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Keszthely
Előadásokkal és könyvbemutatóval és pálinka kóstolóval ünnepelte a Balatoni Múzeum a múzeumok világnapját
| 2022. szep. 9. péntek 13:44 | Keszthely
Az idei évben kiváló a szilvatermés annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok néhány helyen károkat okoztak.
| 2021. okt. 22. péntek 15:17 | Zalaegerszeg
A bérfőzdéknél sorban állnak a gazdák, akik saját gyümölcsükből szeretnék elkészíttetni a párlatokat.
| 2021. okt. 5. kedd 19:08 | Keszthely
A pálinka történetét és felhasználását is bemutatja az új időszaki kiállítás.
| 2019. okt. 30. szerda 12:21 | Keszthely, Balatongyörök
A pálinkafőzés kiemelt időszaka van, a térség magán és kereskedelmi főzdéiben is elégedettek a minőséggel
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.